Elektrifiering & laddning

Genom att elektrifiera våra bilar är vi med och bygger framtiden. År 2030 ska alla våra personbilar vara elektrifierade och två tredjedelar av våra transportbilar kommer vara helt elektriska eller plug-in hybrider. 

HUR TÄNKER VI PÅ FORD KRING ELEKTRIFIERING?

Elektrifierade bilar, och elbilar i synnerhet, är inte bara ett nödvändigt nästa steg mot att göra framtidens bilkörning koldioxidneutral, de har också sina egna nya, spännande egenskaper. Fords plan för elektrifiering är enkel. Vi tar de saker som människor redan älskar med Ford: förmågan, prestandan och tekniken, och förvandlar dem med elfordonets unika egenskaper.
Car charging station

Klimatbonus för lätta eldrivna lastbilar

Och från den 13 februari 2024 blir det ännu förmånligare att köra elektrifierade trasnporter. Då inför Energimyndigheten en klimatpremie på upp till 50 000 kr för företag, kommuner och regioner som köper nya lätta eldrivna lastbilar. Läs mer här.

VAR OCH HUR KAN JAG LADDA MIN FORD?

Det finns flera sätt att ladda din elektrifierade bil hemma och på resa.

Laddning hemma
Man brukar uppskatta att ägare av elektrifierade fordon laddar sina batterier hemma till 90 %. Det är troligen det billigaste alternativet, om inte din arbetsgivare erbjuder gratis laddning på jobbet. Med en laddbox för hemmabruk installerad hemma kan du koppla in din elbil över natten och garanterat ha bilen fulladdad på morgonen, precis som din telefon. Vi kan genom våra samarbetspartners hjälpa dig med installationen. Du kan även stödladda långsammare med standardsladd i ett vanligt hushållsuttag.

Publik laddning
Tillgång till publika laddningsstationer finns över hela Europa. Laddningseffekten är vanligtvis 11–22 kW, vilket ger dig ca. 50–70 km räckvidd per timme. 50 kW DC-snabbladdare är vanligt förekommande i många länder. De kan ge upp till cirka 250 km räckvidd per timme. 150 kW DC-snabbladdare erbjuder den snabbaste laddningen och ger en räckvidd på upp till ca. 500–650 km i timmen. Antalet högeffektsladdare ökar kontinuerligt och Ford samarbetar med europeiska snabbladdar-nätverket IONITY som är ett av de absolut största och mest utbredda i sitt slag. 
Ford Mache-E charging at Ionity charging station

BLUEOVAL™ Charge Network

Vi arbetar ständigt för att göra det enklare och mer bekvämt att ladda. Ford BlueOval™ Charge Network omfattar mer än 600 000 laddningspunkter i Europa och växer ständigt.

FordPass-appen och BlueOval™ Charge Network samverkar, så att du enkelt kan aktivera och betala för laddningen med din smartphone.
Blue oval charging network visualization map

IONITY PREMIUM

IONITY utgör en del av BlueOval™ Charge Network. Med högeffektsladdningsstationer över hela Europa, ger IONITY dig friheten att resa längre sträckor över 24 europeiska länder till förmånliga priser. IONITY laddstationer är utrustade med i snitt fyra laddpunkter för att minska risken för köer. IONITY högeffekts DC-laddare har en laddningskapacitet på upp till 350kW. 

IONITY kräver en separat prenumeration för att kunna nyttjas.
Red Ford Mach-E charging at Ionity charging station

GRÖN TEKNIK

När du installerar en laddningspunkt till ditt elfordon, så kallad "Grön teknik", har du möjlighet att som privatperson få skattereduktion med 50 procent av kostnaden för arbete och material. (Gäller installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021.)

Läs mer på Skatteverket.se
Red Ford Mach-E charging at futuristic buidling

MUSTANG MACH-E - HELT ELEKTRISK

Vilken laddare levereras med Mustang Mach-E?
En Type2- Mode 3-laddkabel för publik laddning som kan användas med publika AC-standardladdare och med din laddare för hemmabruk, om den inte redan är utrustad med en fast Type2-kabel. En reseladdare som du kan ansluta till ett vanligt hushållsuttag för stödladdning.

Ges statlig bonus för elbilar?
Den 8 november 2022 beslutade regeringen att klimatbonusen upphör. Det innebär att klimatbonusbilar som är beställda efter den 8 november inte är berättigade till någon klimatbonus. 

Har du beställt en Mustang Mach-E innan den 8 november och bilen har ställts på i vägtrafikregistret innan 31 december 2022 kan du dock fortfarande vara berättigad en bonus. 
 

Tillgång till IONITY
När du köper en Mach-E får du dessutom ta del av förmånliga priser* hos IONITY,  Europas största nätverk av snabbladdare. Hos IONITY kan man snabbladda sin Mach-E i upp till 150 kW, vilket innebär 119 km på endast tio minuter.

HUR KAN MAN TÄNKA KRING RÄTT LADDNING?

Vad som är rätt laddningsutrustning för just dig beror på flera faktorer - exemplevis vad du har för bil, hur ditt boende ser ut och vad du har för körmönster. Besök din Fordåterförsäljare så vägleder de dig. 

Car electric home charger