Ford Tjänstebil

Dags att välja tjänstebil? Då har du kommit rätt. Ford erbjuder en rad av moderna, bekväma och praktiska alternativ som passar dig som som både reser kort som långt i jobb och privat.

ERBJUDANDEN FÖR FÖRETAG

På Ford har vi alltid förmånliga erbjudanden på företagsbilar. Läs mer om vad som är aktuellt just nu.

Red Ford Mach-E charging in a city

VAD ÄR EN TJÄNSTEBIL?

I vardagstal används oftast tjänstebil som ett samlingsnamn för både en förmånsbil, personalbil och företagsbil men det finnns skillnader mellan dem när det kommer till hur det påverkar kostnaden för föraren.

En förmånsbil och personalbil är en bil som ägs av företaget där man arbetar och utnyttjas av dig som är anställd både i tjänst men även i privat. Det blir då en löneförmån och som du betalar inkomstskatt för baserat på ett förmånsvärde alternativt löneväxlar. En företagsbil är däremot en bil som främst används i tjänst t. ex. en ambulans, varubil eller servicebil. För enkelhetens skull väljer vi vidare att kalla förmånsbilar för tjänstebilar. 
Red Ford Kuga driving on wet city road

JAG HAR BLIVIT ERBJUDEN EN TJÄNSTEBIL

Då är det läge att säga grattis, en förmånsbil är ett enkelt sätt att ha en bil. Du har en fast månadskostnad, fri service och slipper bekymra dig för, värdeminskning och eventuella oförutsedda extrakostnader. Dessutom får du i de flesta fall välja en helt ny tjänstebil vart tredje eller vart fjärde år.

Vilken modell kan jag välja?
Det här är en fråga som de flesta avgör tillsammans med sin arbetsgivare. Många arbetsgivare har en bilpolicy som den anställde förhåller sig till. En bilpolicy reglerar bilens maximala inköpskostnad (anges i antal prisbasbelopp), maximala miljöpåverkan (CO2 -utsläpp) samt vilka modeller du kan välja mellan. Utifrån det ramverket är det sedan förarens egna behov och preferens som avgör ditt val. 
Ford Explorer parked and charging in city

RÄKNA PÅ KOSTNADEN FÖR MIG SOM FÖRARE

När man räknar på kostnaden för en förmånsbil (TCO - Total Cost of Ownership) som tjänstebil så behöver man framför allt tänka på förmånsvärdet då det läggs ovanpå din lön och därefter betalar arbetsgivaren löneskatt. Utöver inköpspriset så finns det andra delar som påverkar bilens förmånsvärde så som:

  • Extrautrustning som inte ingår i nybilspriset.
  • Om bilen klassas som en klimatbonusbil. 
  • Om du kör minst 3 000 mil i tjänsten. 
  • Fordonsskatten 

Skatteverkets hemsida kan du räkna ut ett schablonbelopp, ett så kallat förmånsvärde, för alla bilmodeller och det belopp som anges utgör grunden för uträkningen av skatten. 
Three people standing in front of Ford car fleet on parking lot

FORDS TJÄNSTEBILAR MED FÖRMÅNSVÄRDEN

I vårt ordinarie breda modellprogram, finns ett antal versioner som är utrustade för att passa just dig som är företagare/tjänstebilsförare. Det är enkelt att välja rätt tjänstebil för dina specifika behov eftersom bilarna är välutrustade som standard, du väljer bara en modell och version som passar dig.

Med en laddhybrid eller en elbil minskar du inte bara påverkan på miljön och driftskostnader utan får även ett lägre förmånsvärde.

Nedan hittar du förmånsvärden/priser för våra utvalda tjänstebilsmodeller; hos oss på Ford kan du välja mellan elbilar, hybrider, laddhybrider, bensin- och dieselbilar.

Förmånsvärde: kostnaden för föraren motsvarar den skatt denne får betala per månad för bilförmånen baserat på en marginalskatt på 50% 2024.
Man loading packages into Ford Transit and woman standing outside car with open door

AKTUELLA FÖRMÅNSVÄRDEN

NYA FORD KUGA
MUSTANG MACH-E
ELEKTRISKA EXPLORER

ELBILAR OCH LADDHYBRIDER

Elbil, mild-, full och laddhybrid även kallad Plug-In Hybrid är elektrifierade bilar som drivs antingen på ren el eller en kombination av el och förbränningsmotor. Fördelar för tjänstebilsföraren är många men inte minst den lägre miljöpåverkan som kommer med ett lägre CO2 -utsläpp. I regel har en elektrifierad bil ett högre inköpspris än motsvarande bil med förbränningsmotor men i gengäld har de lägre driftskostnader.

Behöver du hjälp med din egen kostnadsberäkning? Kontakta gärna din lokala Ford återförsäljare så hjälper de dig. 

Ford Mach-e and E-Transit in a modern city