NYA FORD FOCUS ST

Byggd för att prestera. Med ett urval av två kraftfulla motorer och senaste teknologi,  är det ren glädje att köra Ford Focus ST både på vägen och på banan.

Skräddarsy din upplevelse

Focus ST ger den optimala Focus-körupplevelsen. Med de olika valbara körlägena Normal, Halka, Sport och Bana kan du smidigt förändra din Focus från en förfinad långfärdsbil till ett spännande prestandafordon. Det precisionsjusterade chassit har kombinerats med kontinuerligt kontrollerad dämpning (CCD) som kontinuerligt justerar fjädringsinställningarna för att säkerställa enastående åkkvalitet och kördynamik i alla förhållanden. Det här är en Focus som är byggd för vägen och född för banan.

Finjustera din körupplevelse

Focus ST finns med fyra valbara körlägen: Halka, Normal, Sport och Bana. Varje inställning finjusterar bilens prestanda genom att justera motorstyrning, gasposition, bromspedal och styrrespons. Det här i kombination med förbättrad vridmomentstyrning, elektronisk stabilitetskontroll och ett prestandajusterat chassi ger ett optimalt uppträdande oavsett om du kör på motorvägen eller njuter av en dag på tävlingsbanan.

Enastående åkkvalitet

Focus ST levereras med Fords sofistikerade kontinuerligt kontrollerade dämpningsteknik. Detta smarta system övervakar kontinuerligt bilens fjädring. Den justerar sedan den individuella dämpningsresponsen för att ge ökad komfort och enastående kördynamik. För bensindrivna fordon som är utrustade med Ford Performance Pack som tillval gör en förbättrad, anpassningsbar version av CCD ytterligare justeringar av fjädringsinställningarna. Beroende på det individuella körläge du har valt kommer systemet att finjustera de individuella dämpningsinställningarna för att optimera det valda körläget.

Snabbare över startlinjen

Focus ST är utrustad med startkontroll och konstruerad för att ge en konsekvent start och maximal acceleration över startlinjen. Ställ in maximalt varvtal för motorn så kan du trampa ner gaspedalen i botten medan bilen håller önskat varvtal.

Steglös nedväxling

För första gången finns Focus ST med varvtalsmatchning. Det smarta systemet är konstruerat för att göra det snabbare och smidigare att lägga i en lägre växel. Det gör det möjligt för mindre erfarna förare att njuta av farthållande växlingar som levereras av avancerade häl- och tåkörningstekniker. Mer erfarna prestandaförare kan avaktivera tekniken om de föredrar det.

Kör som ett proffs

Växelväljarens ljusindikator är framtagen för optimala växelövergångar för förbättrad prestanda vid körning. En röd ST-logotyp är perfekt placerad i varvräknaren och tänds för att ange när det är dags att växla.

Din personliga körassistent

Co-Pilot360 kombinera en serie tekniker som samverkar för att göra din körupplevelse bekvämare och njutbarare än någonsin. Den adaptiva fartkontrollen tillsammans med Stop & Go justerar till exempel automatiskt din fart baserat på fordonet framför. Om trafiken saktar ner till stillastående kommer motorn automatiskt att slås av och sedan automatiskt starta din Focus ST när trafiken rullar igång igen. Systemet kan även känna igen fartskyltar och justera din fartkontrollhastighet efter dem. Filhållningsteknik ger även styrhjälp genom att följa vägmarkeringarna för att hålla dig och bilen mitt i filen.

Hjälper dig att se genom kurvorna

Adaptivt ljussystem med Ford Dynamic LED-strålkastare lyser upp vägen med exakta och intensiva ljusmönster som regleras automatiskt efter olika väg- och körförhållanden. Dessutom regleras de bländningsfria helljusen automatiskt för att inte blända andra förare och det nya systemet kan även läsa av vägens kurvor för att lysa upp hörn och vägkorsningar innan du kommer fram till dem. Den här funktionen omfattar även varselljus för bättre sikt.

Viktig information i en snabbtitt

Head-Up-displayen projicerar informationen från Focus ST:s instrumentbräda till ditt synfält så att du har koll på allt utan att behöva titta ner på instrumentbrädan. Informationen som visas på färgskärmen kan även anpassas helt för att passa dina önskemål

Stressfri farthållare

Adaptiv farthållare med Stop & Go justerar din fart baserat på fordonet framför. Om trafiken saktar ner till stillastående kan systemet stoppa din ST helt. Och när trafiken rullar igen accelererar din Focus ST automatiskt upp till din tidigare förinställda hastighet. Denna smarta teknik inkluderar även igenkänning av hastighetsskyltar, något som är användbart om du inte upptäcker en förändring i hastighetszoner.

Teknik som ser det du inte kan se

Döda vinkeln-systemet (BLIS) använder radarsensorer för att upptäcka fordon som kan vara dolda i din döda vinkel. De sitter på bägge sidor av din Focus ST och varnar dig med en orange lampa som syns tydligt i backspegeln på förarsidan.

Maximal kurvtagningskontroll

Vridmomentfördelningen reagerar på vägytan 100 gånger per sekund. (Det är 33 gånger snabbare än en ögonblinkning.) Med hjälp av den informationen balanseras mängden kraft till vart och ett av de två framhjulen. (Torque Vectoring Control) Vridmomentsfördelningen ger maximalt grepp och skärpt hantering, vilket underlättar hanteringen av kurvor och ojämnheter i vägen.

Teknik som hjälper dig att se runt gathörn

Split View-kameratekniken hjälper dig att se trafik som kommer från sidorna bakom dig. Det visar dig en 180-graders bild av området bakom din Focus ST. Det hjälper dig upptäcka hinder som du inte ser över din axel eller i backspeglarna när du backar.

Smart styrning som reagerar på alla situationer

Den elektriska servostyrningen (EPAS) anpassar sig automatiskt efter hastigheten och körförhållandena. Vid låg hastighet gör systemet att du lättare kan vrida på ratten med ökad manövreringsförmåga. När du behöver större kontroll vid högre hastighet blir styrningen istället trögare. EPAS har nu sladdkontroll och tar även hänsyn till sidovindar och andra körförhållanden, medan den aktiva vibrationskontrollen minskar de oönskade vibrationerna i ratten.

Byggd för att prestera

Det här är det kraftfullaste, mest lyhörda och mest körglada Focus ST som någonsin byggts. Focus ST ger upp till 280 hk och ett vridmoment på 420 Nm och kan nå 0–100 km/h på mindre än sex sekunder. Den populära kombimodellen är precisionskonstruerad för att göra körningen till en glädje, oavsett om du kör på stadsgator eller på banan. Och för första gången maximeras kontrollen med en elektronisk differential och gör att du kan känna varje kurva.

Mer kraft på begäran

Focus ST finns med två motorer att välja på och har mer kraft, mer vridmoment och snabbare sportprestanda. Den enastående 2,3 liters Ford EcoBoost-motorn ger dig 280 hk med ett vridmoment på 420 Nm och klarar 0–100 km/h på mindre än sex sekunder.

Maximal kurvtagningskontroll

Den elektroniska slirdifferentialen på helt Focus ST har konstruerats för att ge överlägsen prestanda och stabilitet. Systemet analyserar kontinuerligt information från ett stort antal sensorer och kan justera vridmomentuppdelningen mellan drivhjulen inom millisekunder. Detta förbättrar greppet, kurvtagningen och stabiliteten vilket innebär att du kan ta kurvor snabbare samtidigt som du behåller kontrollen.

En responsiv manuell växellåda

Den sexväxlade manuella växellådan i helt Focus ST har utvecklats för att göra växlingen enklare, mer exakt och tystare. Det har utformats speciellt för att förbättra kördynamiken och minska bränsleförbrukningen vilket gör din körning mer spännande samtidigt som du minskar ner på resorna till bensinstationen.

Avancerad automatlåda

Focus ST finns också med en ny sjuväxlad intelligent automatlåda. Växeldifferentieringen har byggts för att maximera flexibiliteten. Den adaptiva växelväljaren, som ändrar växlingstiderna beroende på olika körstilar, optimerar prestandan oavsett om du är ute på vägarna eller på banan. Du kan även välja växlar manuellt med de rattmonterade växelpaddlarna.

Snabba växelbyten

Växelpaddlar hittar man normalt bara i exklusiva sportbilar, men nu finns de tillgängliga för Ford Focus ST när du väljer automatlåda. Den här tekniken, som hämtats från racingvärlden, gör det möjligt att växla snabbt och bekvämt. Och eftersom växelpaddlarna sitter på ratten går det lättare att växla i kurvorna.

Sportig och praktisk

Ett delat, dubbelt avgasrör kompletterar inte bara den aggressivt utformade bakdelen utan gör även bilen mer praktisk genom att möjliggöra en dragförmåga som annars förhindras av mer konventionella avgasrör.

Stil och substans

En stor, brant vinklad bakspoiler gör mycket mer än att ge Focus ST en aggressiv, sportig silhuett. Den bakre spoilern ökar bilens nedåtgående dragkraft för att förbättra dynamiken och verkligen hjälpa dig att hålla dig på vägen.

Kraft möter förfining

Focus ST har utformats för att sticka ut. Interiören är designad för att passa. RECARO-säten med välkänd ST-märkning kompletteras av en sportratt med rak undersida. En aluminiumväxlare och lättmetallpedaler fulländar utseendet. Med Ford SYNC 3 kan du styra allt från klimat- och ljudinställningar till mobiltelefon och satellitnavigering – allt via en intuitiv 8-tums färgpekskärm eller genom att använda enkla röstkommandon. B&O-ljudsystemet gör det möjligt för dig att lyssna på din favoritmusik som den är tänkt att höras.

En förarstol gjord för prestanda

För att hjälpa dig få ut absolut mest av din Focus ST kan du få den utrustad med tävlingsinspirerade sportstolar från RECARO. Dessa stolar med extra bra stöd är optimerade för att ge dig en perfekt körställning för att hantera (och njuta av) din Focus ST. 

Ladda när du kör

Interiören i Focus ST är designad för att maximera utrymme och bekvämlighet. Det stora mediefacket framför växelspaken är stort nog även för de största smartmobilerna. Och med den trådlösa laddningen för kompatibla smartmobiler har det aldrig varit enklare att se till att dina enheter alltid är klara att använda.

Din favoritmusik, som den är tänkt att höras

Oavsett vilken musik du föredrar förtjänar den att låta som artisten avsett. Det är precis vad du kan förvänta dig i Focus ST. Varför? För att den är tillgänglig med B&O. Detta förstklassiga ljudsystem på 675 watt levererar ett fylligt och kraftfullt ljud via en anläggning som består av tio högtalare, bashögtalare och subwoofer. Den avancerade tekniken har utformats, utvecklats och finjusterats särskilt för Focus av B&O:s professionella ljudtekniker. Så skruva upp volymen och upplev dina favoritartister och älsklingslåtar i din personliga konsertlokal: din egen bilkupé.

Nyckeln till en mer uppkopplad värld

För första gången någonsin finns Focus ST med FordPass Connect-modem1. Systemet ger en mängd ovärderliga fördelar som upp till 4G LTE Wi-Fi2 för upp till tio enheter och uppdateringar av information om trafikinformation i realtid direkt till satellitnavigeringen i din bil för att hjälpa dig undvika trafikstockningar. Om en olycka skulle ske kan FordPass Connect själv ringa ett eCall till räddningstjänsten och ange var din bil befinner sig.

Ställ in olika temperaturer för dig och dina passagerare

Med automatisk klimatanläggning med två temperaturzoner kan du välja olika temperaturer för dig och dina passagerare. Sedan kommer systemet att bibehålla dem med avancerad luftkonditionering.

Nyckelfritt betyder krångelfritt

Fords KeyFree-system gör att du kan låsa och låsa upp bilen utan att behöva ta upp nyckeln ur fickan eller väskan. Perfekt när du har händerna fulla!

Få en klar vindruta blixtsnabbt med Quickclear

Quickclear är en smart funktion utformad för att du ska komma iväg snabbt på frostiga morgnar. Ultratunna trådar i vindrutan hettas upp och tar bort is och dimma från glaset samt avisar torkarbladen. 

Sidobackspeglar som skyddar sig själva

För att undvika oavsiktliga skador fälls de eldrivna infällbara backspeglarna automatiskt in när du har parkerat. När de är infällda skyddar de också de stilfullt inbyggda indikatorlamporna. Speglarna värms dessutom upp så att du kan komma iväg snabbare på kyliga morgnar.

Smart säkerhetsteknik

Focus ST är fullpackad med teknik som skyddar dig, dina passagerare och andra trafikanter. Elektronisk stabilitetskontroll övervakar konstant din körning. Om systemet känner att greppet förloras kan det automatiskt aktivera enskilda bromsar vilket hjälper till att hålla bilen stabil. Större bromskomponenter ger förbättrad bromsförmåga. Bilen har även ett krockavvärjningssystem med fotgängaravkänning som kan varna dig för potentiella hinder på vägen och även aktivera bromsarna vid behov.

Verklig bromskraft

Focus ST har ett förbättrat bromssystem med dubbla främre skivbromsok samt större främre och bakre skivkomponenter än andra Focus-modeller. Bromsprestandan på Focus ST, som testats efter samma krävande nivåer som superbilen Ford GT, ger nästan fyra gånger så hög motståndskraft mot bromsutmattning än föregående generation ST.

Smart, bekväm och platsbesparande

Den elektroniska parkeringsbromsen är ett enkelt tillägg som har några förvånande fördelar. Den ger dig till exempel mer utrymme i kupén, den är enklare att använda och du behöver inte serva bromsarna lika regelbundet. Och för att använda bromsen behöver du bara trycka på en knapp i mittkonsolen.

Ett system som kan hjälpa till att skydda fotgängare

Krockavvärjning med fotgängaravkänning använder RADAR och kamerateknik för att skanna av vägen framför dig. Om ett fordon, en fotgängare eller en cyklist upptäcks är systemet utformat för att varna dig för en kollisionsrisk. Om du inte reagerar i tid kan systemet automatiskt slå till full bromsverkan för att hjälpa till att minska risken för, eller helt eliminera, vissa allvarliga frontalkrockar.

Behåll kontrollen oavsett förhållandena

Elektronisk stabilitetskontroll övervakar ständigt dina Focus STs framfart. Det känner av när din ST tappar grepp och applicerar automatiskt en bromspuls på enskilda hjul för att stabilisera den.

Sofistikerat larmsystem

Thatcham kategori 1 är ett sofistikerat larmsystem som aktiveras automatiskt när du dubbellåser bilen och en kraftig larmsignal utlöses vid inbrott, om fordonet lyfts, eller om rörelsesensorerna känner av rörelse inuti bilen. Tekniken har även till syfte att förhindra oönskad bortbogsering av din Focus ST. Det går att koppla systemet på olika sätt så att du kan välja att bevaka dörrarna, motorhuven och bagageutrymmet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du veta mer? Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om det senaste från Ford.

ANMÄL DIG HÄR ›

Hedin Motor Company AB förbehåller sig rätten att ändra vart och ett av ingående villkor och förutsättningar vid valfri tidpunkt genom att publicera ändringarna på webbplatsen. Vi förbehåller oss därför rätten att när som helst göra ändringar beträffande specifikationer, färger och priser för modeller och produkter illustrerade och beskrivna på denna webbplats. Bilarna på bilderna kan vara extra utrustade. Med reservation för felskrivningar. Kontakta din närmaste Ford återförsäljare för löpande information.