Vår berättelse

”Att göra mer för världen än världen gör för dig. Det är framgång.” - Henry Ford

Under vår mer än 120-åriga historia har vi alltid strävat efter att göra mer genom våra produkter, våra tjänster och genom att stödja de samhällen där vi arbetar globalt. Vi är stolta över våra bidrag – både historiskt men även de vi planerar för framtiden.

Ford i världen

Fords huvudkontor ligger i Dearborn, Michigan i USA. Bolaget grundades av Henry Ford 1903 och har idag operativ verksamhet i över hela världen med drygt 188 000 anställda.

I Europa har Ford funnits i mer än 100 år. Ford säljer och servar fordon på 50 enskilda europeiska marknader. Verksamheten inkluderar även 14 tillverkningsanläggningar (åtta helägda och sex joint venture-anläggningar) med fyra produktionscentra baserade i Köln, Tyskland, Valencia, Spanien och på våra joint ventures i Craiova, Rumänien och Kocaeli, Turkiet. Ford Europa sysselsätter cirka 34 000 personer vid sina helägda anläggningar och joint ventures och cirka 57 000 personer inklusive okonsoliderade verksamheter över hela Europa.

Ford i Sverige

Fords importörsverksamhet ägs i Sverige av Hedin Mobility Group AB, och har ett av landets starkaste erbjudanden på personbils-sidan. Nya helt elektriska Explorer, Mustang Mach-E och Kuga Plug-In Hybrid är exempel på några av de elektrifierade bilmodeller vi erbjuder svenska kunder.

På transportbilssidan är Ford ett av de största bilmärkena i Sverige, med fordon som Transit, Transit Custom och Ranger. Även här har vi börjat implementera elektrifiering. Exempelvis så introducerades laddhybrids-teknologi i Transit Custom under 2019 och 2022 lanserades Fords första, helt elektrifierade transportbilen E-Transit.

Ford Sverige har ca 70 bilåterförsäljare och nära 100 verkstäder spridda över landet. Vårt svenska huvudkontor ligger i Stockholm och har ca 50 medarbetare.

Vår historia

Bilens historia förändrades för alltid när Henry Ford grundade Ford Motor Company 1903. Upptäck hur Ford har drivit innovation och nytänkande genom åren genom bland annat rullande-band tillverkning, arbetstidsreformer och elektrifiering.

Vår framtid

Idag är Ford en av de mest progressiva biltillverkarna i världen, som har gått ifrån att vara ett traditionellt bilföretag till att bli mer ett mobilitetsföretag som värderar hållbarhet och socialt ansvarstagande högt. 

Vår grundare

Med sina både praktiska och billiga bilar kom Henry Ford att ändra många människors levnadsmönster. Bara 15 år gammal byggde han sin första motor och 25 år senare grundade han Ford Motor Company.

Ford Sverige 100 år

År 1924 etablerades Ford Motor Company Aktiebolag i Sverige, och med det började en era av industriell tillverkning och montering av Fords bilar på svensk mark.