FORD BLOGG

 

VÄXLA UPP MED RENATA

Renata Chlumska är en av Fords svenska ambassadörer och en av Sveriges främsta äventyrare. Varje fredag under fem veckor skriver hon en krönika, där hennes egna erfarenheter, bland annat från äventyr och expeditioner, blandas med insikter och tips på hur man kan växla upp, hitta motivationen och utmana sig själv lite mer i vardagen.

Fredagen den 18 juni

Maximera vardagen!

Jag är ganska säker på att jag är långt ifrån den enda som tycker att tiden rusar på och dagarna går bara snabbare och snabbare. För att inte prata om åren som flyter ihop och plötsligt är sommaren här och snart är det jul igen. Och samtidigt som tiden sällan räcker till ska vi hinna mer, vara snabbare och effektivare. Med rubriken maximera vardagen menar jag inte att du ska försöka få in ytterligare saker att göra utan snarare att få ut så mycket som möjlighet av dagen. För oavsett hur vi upplever tiden så är den konstant densamma. Ett dygn har fortfarande 24 timmar även om vi ibland knappt kommer igång innan det är dags att börja fundera på vad det blir till kvällsmat. Hur ska vi då få tiden att jobba för oss istället för mot oss? De gånger jag känner att tiden nästan står still är när jag reser, är i en ny miljö eller gör nya saker. På en ny plats kan en dag kännas oändlig. Jag har ofta funderat på vad det beror på och kommit fram till att ju mer saker är rutin, desto snabbare passerar dem förbi.

 

Så här kommer lite av mina tips på hur du ska få så mycket som möjligt av vardagen och hinna med just det som är viktigast för dig.

 

 • Bryt mönster – gå en annan väg till jobbet eller gör saker på nya sätt.
 • Gå upp lite tidigare på morgonen och få någon minut extra att komma igång.
 • Ha fokus och var närvarande i det du gör här och nu.
 • Prioritera det som är rätt för just dig.

 

Och låt saker ta tid. Ju mer bråttom du har desto snabbare upplever vi att tiden går. Så att ta det lite lugnt och inte stressa är ett bra sätt att maximera vardagen. Hur gör du för att maximera din dag?

Fredagen den 11 juni

Fira toppen!

Det har minst sagt varit ett omtumlande och prövande år. Vi har alla påverkats på olika sätt och i olika grader. För egen del så, inom loppet av några veckor, ställdes alla mina bokade föreläsningar in och jag minns hur jag i mars förra året vissa dagar knappt ville svara i telefon eftersom jag förstod att det var ännu en avbokning. Hemma, med vänner och bekanta var covid samtalsämnet och vi delade flitigt med av oss det som var jobbigt och tungt. Det hjälpte och kändes viktigt att göra. Men något som är minst lika viktigt är att dela med sig av bra saker och fira när tillfälle ges. Och inte alltid bara vänta tills att man kommit hela vägen i mål med något projekt eller utmaning utan även fira längs med vägen. Och kanske tidigare än så. Varför inte fira att man kommit till starten!

Jag firade när jag kom till baslägret vid foten av Mount Everest, det var en seger i sig. Sedan när jag kom till läger 1, 2 ,3 osv firade jag genom att unna mig något extra gott att äta. När jag nådde toppen av Mount Everest jublade jag ut min lycka. Fastän toppen bara är halvvägs. Här hemma gläds jag åt när jag får en förfrågan på ett jobb – även om jag kanske inte vet var det kommer sluta. Samtidigt är jag försiktig med att inte ta ut segrar i förskott men tycker att det är bättre att i alla fall har firat en gång än ingen alls.

 

Här kommer några enkla tips hur du kan microfira

 

 • Känn glädjen och dela med dig av den goda nyheten till någon som du vet också blir glad.
 • Unna dig något extra gott till frukost, lunch eller middag.
 • Tårta och bubbel funkar även på en vardag - Finns det en anledning att fira – gör det!
 • Ta på dig något extra snyggt och plocka fram favoritskorna/klänningen/skjortan.
 • Plocka fina blommor och ge till dig själv eller någon annan som behöver firas.

Att fira behöver inte kosta något – ett vänligt ord är gratis och att sätta på sin favoritlåt känna glädjen är ett bra sätt att microfira.

 

Fredagen den 4 juni

Äventyr i vardagen 

 

Som professionell äventyrare har jag haft förmånen att genomföra extrema expeditioner på alla världens kontinenter men det var ju inte där jag började. Nej, jag är uppvuxen mitt i stan, i Malmö, och lärde jag mig tidig att se äventyren i vardagen och guldkornen i det som är enkelt och nära. I min värld behöver nämligen ett äventyr varken vara långt bort, svårt, dyrt eller farligt. Det får gärna vara nära, enkelt och tillgängligt. Jag minns att jag som liten tog min madrass, täcke och kudde och flyttade ut på balkongen och sov där. När det regnade satte jag upp paraplyet och redan då tyckte jag om att ligga där och lyssna på regnet som smattrade. Det är en härligt känsla. Att sova på en ny plats eller se bekanta platser från nya perspektiv. Idag har jag lyxen att ha en stor trädgård och där tältar vi både gärna och ofta. För mig är kärnan i äventyret att man inte riktigt vet hur det ska sluta. Det kan så klart kännas nervöst men sanningen är att även planer förändras och vi möter ständigt oväntade upp- och nerförsbackar. Genom att vara nyfiken, se möjligheterna vara beredd att ta nya vägar fram och tänka mer äventyr i sin vardag kan utmaningar istället bli lärdomar och värdefulla erfarenheter.

 

Här kommer några enkla tips för att få in lite mer äventyr i vardagen:

 

 • Byt sovplats, tälta i trädgården, sov i bilen eller på balkongen.
 • Handla i en ny mataffär, vem vet vad eller vem du kan hitta där.
 • Laga en ny maträtt som du aldrig tidigare provat. Nya smakupplevelser är också äventyr.
 • Ta nya vägar till arbetet, skolan eller förskolan eller på din löprunda och upptäck andra platser.

 

Och går det inte som du tänkt dig – känn lugnet – det är ju det som är hela grejen med äventyr – och det kan ju också bli mycket bättre! Hur får du in äventyr i din vardag?