FORD BLOGG

 

VÄXLA UPP MED RENATA

Renata Chlumska är en av Fords svenska ambassadörer och en av Sveriges främsta äventyrare. Varje fredag under fem veckor skriver hon en krönika, där hennes egna erfarenheter, bland annat från äventyr och expeditioner, blandas med insikter och tips på hur man kan växla upp, hitta motivationen och utmana sig själv lite mer i vardagen.

Fredagen den 2 juli

Hitta motivationen!

För att hitta motivationen måste vi först veta vart vi ska leta. Om jag skulle säga att du ska ge dig ut i skogen för att hitta motivationen så skulle du kanske tycka att det verkar konstigt.  Den växer väl inte där? Nej – det gör den såklart inte. Men det som händer när vi stänger av telefonen och tar en promenad i skogen är att vi börjar höra något annat. Förutom naturen, fåglar och vinden så kommer vi snart börja höra våra egna tankar. Och att ge tankarna tid och fritt utrymme är en bra grogrund för just motivation. För det är där den finns – inom oss. Sedan ska vi vara lite nyfikna på oss själva och ställa frågor. Varför ska jag göra detta? Varför är detta viktigt för mig? Vad i detta tycker jag om? Skulle man inte hitta något som man själv tycker är kul så ska man inte ge upp. Det kan ju vara motiverande att göra saker för att någon annan också. Om man letar så hittar man förr eller senare en målbild som man kan börja arbeta på. Och målbilder är viktiga att ha för att hålla motivationen uppe.

 

 • Hitta en tydlig målbild
 • Gör målet magnetiskt -hitta ditt ”why”
 • Se dina framsteg, sätt delmål
 • Involvera och gör saker tillsammans

 

Glöm inte att motivation inte är statiskt. Det behöver jobbas på och hållas i gång och fyllas med energi. Så påminn dig om varför du gör det, känslan av när du når målet och konsekvenserna om du struntar i det. Och ju mer du letar efter motivationen desto oftare kommer du hitta den.

Fredagen den 25 juni

Få det gjort! 

Några saker på min ”att göra lista” går alltid väldigt fort och blir snabbt klara. En del behöver jag aldrig ens skriva upp. De blir gjorda oavsett.  Eftersom jag vill göra dem ser jag också till att jag hinner. Jag prioriterar helt enkelt och skaffar mig tid. Utmaningen ligger i att få saker gjorda som vi inte tycker är lika kul, självklara eller viktiga. De hamnar längre ner på priolistan, flyttas fram och skjuts på.  En bra start att närma sig detta är att acceptera att det faktiskt är så och att det är ok. Vi behöver inte tycka att allt är kul utan behöver hitta strategier för att även få gjort det som är lite tristare.  Något som brukar hjälpa mig är att fokusera på hur härligt det kommer kännas när jag är klar. När jag har bockat av punkten och kan stryka den från listan. Även om jag verkligen trivs med mitt jobb och det jag gör så finns det ju moment i arbetet som inte triggar mig lika mycket som andra saker. Med dessa uppgifter måste jag vara väldigt strukturerad. Ha en tydlig plan på vad det är som ska göras och hur. Boka in tiden i kalendern och inte acceptera mina egna ursäkter. Jag vet också att genom att skjuta saker framför mig gör bara att högen växer och blir större. Så det blir både jobbigare och tar längre tid att få det gjort om jag väntar.

 

 • Piska och morot. Funkar både för barn och vuxna
 • Gör det direkt. Ju längre du väntar desto tyngre brukar det bli
 • Ha en plan med hur det ska göras
 • Sätt upp en deadline

 

Ett bra sätt att få saker gjorda är att säga till någon annan vad du ska göra. På så sätt blir det svårare att smita ifrån.

Fredagen den 18 juni

Maximera vardagen!

Jag är ganska säker på att jag är långt ifrån den enda som tycker att tiden rusar på och dagarna går bara snabbare och snabbare. För att inte prata om åren som flyter ihop och plötsligt är sommaren här och snart är det jul igen. Och samtidigt som tiden sällan räcker till ska vi hinna mer, vara snabbare och effektivare. Med rubriken maximera vardagen menar jag inte att du ska försöka få in ytterligare saker att göra utan snarare att få ut så mycket som möjlighet av dagen. För oavsett hur vi upplever tiden så är den konstant densamma. Ett dygn har fortfarande 24 timmar även om vi ibland knappt kommer igång innan det är dags att börja fundera på vad det blir till kvällsmat. Hur ska vi då få tiden att jobba för oss istället för mot oss? De gånger jag känner att tiden nästan står still är när jag reser, är i en ny miljö eller gör nya saker. På en ny plats kan en dag kännas oändlig. Jag har ofta funderat på vad det beror på och kommit fram till att ju mer saker är rutin, desto snabbare passerar dem förbi.

 

Så här kommer lite av mina tips på hur du ska få så mycket som möjligt av vardagen och hinna med just det som är viktigast för dig.

 

 • Bryt mönster – gå en annan väg till jobbet eller gör saker på nya sätt.
 • Gå upp lite tidigare på morgonen och få någon minut extra att komma igång.
 • Ha fokus och var närvarande i det du gör här och nu.
 • Prioritera det som är rätt för just dig.

 

Och låt saker ta tid. Ju mer bråttom du har desto snabbare upplever vi att tiden går. Så att ta det lite lugnt och inte stressa är ett bra sätt att maximera vardagen. Hur gör du för att maximera din dag?

Fredagen den 11 juni

Fira toppen!

Det har minst sagt varit ett omtumlande och prövande år. Vi har alla påverkats på olika sätt och i olika grader. För egen del så, inom loppet av några veckor, ställdes alla mina bokade föreläsningar in och jag minns hur jag i mars förra året vissa dagar knappt ville svara i telefon eftersom jag förstod att det var ännu en avbokning. Hemma, med vänner och bekanta var covid samtalsämnet och vi delade flitigt med av oss det som var jobbigt och tungt. Det hjälpte och kändes viktigt att göra. Men något som är minst lika viktigt är att dela med sig av bra saker och fira när tillfälle ges. Och inte alltid bara vänta tills att man kommit hela vägen i mål med något projekt eller utmaning utan även fira längs med vägen. Och kanske tidigare än så. Varför inte fira att man kommit till starten!

Jag firade när jag kom till baslägret vid foten av Mount Everest, det var en seger i sig. Sedan när jag kom till läger 1, 2 ,3 osv firade jag genom att unna mig något extra gott att äta. När jag nådde toppen av Mount Everest jublade jag ut min lycka. Fastän toppen bara är halvvägs. Här hemma gläds jag åt när jag får en förfrågan på ett jobb – även om jag kanske inte vet var det kommer sluta. Samtidigt är jag försiktig med att inte ta ut segrar i förskott men tycker att det är bättre att i alla fall har firat en gång än ingen alls.

 

Här kommer några enkla tips hur du kan microfira

 

 • Känn glädjen och dela med dig av den goda nyheten till någon som du vet också blir glad.
 • Unna dig något extra gott till frukost, lunch eller middag.
 • Tårta och bubbel funkar även på en vardag - Finns det en anledning att fira – gör det!
 • Ta på dig något extra snyggt och plocka fram favoritskorna/klänningen/skjortan.
 • Plocka fina blommor och ge till dig själv eller någon annan som behöver firas.

Att fira behöver inte kosta något – ett vänligt ord är gratis och att sätta på sin favoritlåt känna glädjen är ett bra sätt att microfira.

 

Fredagen den 4 juni

Äventyr i vardagen 

 

Som professionell äventyrare har jag haft förmånen att genomföra extrema expeditioner på alla världens kontinenter men det var ju inte där jag började. Nej, jag är uppvuxen mitt i stan, i Malmö, och lärde jag mig tidig att se äventyren i vardagen och guldkornen i det som är enkelt och nära. I min värld behöver nämligen ett äventyr varken vara långt bort, svårt, dyrt eller farligt. Det får gärna vara nära, enkelt och tillgängligt. Jag minns att jag som liten tog min madrass, täcke och kudde och flyttade ut på balkongen och sov där. När det regnade satte jag upp paraplyet och redan då tyckte jag om att ligga där och lyssna på regnet som smattrade. Det är en härligt känsla. Att sova på en ny plats eller se bekanta platser från nya perspektiv. Idag har jag lyxen att ha en stor trädgård och där tältar vi både gärna och ofta. För mig är kärnan i äventyret att man inte riktigt vet hur det ska sluta. Det kan så klart kännas nervöst men sanningen är att även planer förändras och vi möter ständigt oväntade upp- och nerförsbackar. Genom att vara nyfiken, se möjligheterna vara beredd att ta nya vägar fram och tänka mer äventyr i sin vardag kan utmaningar istället bli lärdomar och värdefulla erfarenheter.

 

Här kommer några enkla tips för att få in lite mer äventyr i vardagen:

 

 • Byt sovplats, tälta i trädgården, sov i bilen eller på balkongen.
 • Handla i en ny mataffär, vem vet vad eller vem du kan hitta där.
 • Laga en ny maträtt som du aldrig tidigare provat. Nya smakupplevelser är också äventyr.
 • Ta nya vägar till arbetet, skolan eller förskolan eller på din löprunda och upptäck andra platser.

 

Och går det inte som du tänkt dig – känn lugnet – det är ju det som är hela grejen med äventyr – och det kan ju också bli mycket bättre! Hur får du in äventyr i din vardag?