Däck

Oavsett hur bra bromsar eller stark motor en bil har är det däckens kontakt med vägen som har den största påverkan både på acceleration och inbromsning. Därför lämnar varje ny Ford fabriken med däck och fälgar vars egenskaper är optimerade för varje specifik modell. 

NÄR ÄR DET DAGS ATT KÖPA NYA DÄCK?

För sommardäck är minsta tillåtna mönsterdjup 1,6 mm enligt lag, men redan vid 3 mm försämras greppförmågan och bromssträckan ökar. För vinterdäck får mönsterdjupet inte understiga 3 mm, men vid 5 mm minskar däckets förmåga att leda bort slask och få grepp på isigt underlag. Även däckets skick i övrigt påverkar säkerheten, såsom skador eller om däcken blivit snedslitna eller har vågmönster. 

Vad ska man tänka på vid köp av nya däck?
Däck behöver passa bilmodellen så däckstorlek, belastnings- och hastighetsindex behöver vara korrekta. Ha även koll på rullmotståndet som har en stor påverkan på bränsle-/energiförbrukningen och även däckets livslängd. Rullmotstånd är det motstånd som däcket upplever när det rullar och ju högre rullmotstånd, desto mer energi krävs för att överkomma det. Din Fordverkstad hjälper dig att se ut däck som är anpassade efter din modell, körprofil och budget. 
winter tyres

Däck efter säsong

Sommardäck är anpassade för mer torrt väglag medan vinterdäck är utformade för optimal prestanda under vinterförhållanden. Följande gäller enligt Transportstyrelsen; 

  • Det är förbud att använda dubbdäck 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. 
  • Man ska använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars.
  • Man får använda dubbdäck 1 oktober - 15 april.

Byte till sommardäck brukar vanligen ske mellan den 1 och 15 april, beroende på var i Sverige man bor. Den generella rekommendationen är att byta till sommardäck när temperaturen överstiger 7 plusgrader.

Byte till vinterdäck sker vanligen under november och början av december, beroende på vilket breddgrad man bor. En tumregel är att skifta till vinterdäck när temperaturen börjar stabilisera sig runt 5 plusgrader. 
Ford technician showing customer how Ford Service works

Skifte & förvaring av hjul

Man kan skifta däck själv eller på en verkstad. Gör man gör det själv är det viktigt att tänka på positionen, vilka däck som satt fram eller bak så att man kan flytta dem så att de slits jämnt. När man byter däck hos en auktoriserad Fordverkstad görs en inspektion innan däcken tas av och däckens skick kontrolleras . Vid hjulskifte är det bra att känna efter på lager och leder för att kontrollera bromsarnas skick. 

När det gäller förvaring av däck är grundregeln att dom ska förvaras torrt, svalt och mörkt. Då håller däcken längre än om de förvaras exempelvis i ett förråd som är kallt på vintern och varmt på sommaren. De flesta Fordverkstäder erbjuder däckhotell om man vill slippa hantering och förvaring. Då kontrolleras och tvättas däcken för att upptäcka skador och få bort ev salt som fräter på fälgarna och förkortar däckets livslängd.
Ford technician changing tires on car in workshop

tänk på det här

Däck är en viktig säkerhetsfunktion. Slitna däck kan öka bromssträckan med upp till 70 % på en våt väg. Rätt däck och lufttryck, tillsammans med korrekt mönsterdjup tryggar säker körning.

Rätt däck & rätt tryck i däcken är avgörande för hur din bil uppträder. För lite eller för mycket luft minskar vägkontakten, sliter ut dina däck snabbare och ökar bränsle-/energiförbrukningen. Att fylla dina däck med 0,1 till 0,3 bar över den rekommenderade nivån hjälper till att minska vägmotståndet. Överstig dock aldrig maxnivån för körning med full last. Du hittar rätt däcktrycksnivå i din förarmanual.

Kontrollera mönsterdjupet på dina däck. Slitagemarkeringar i däckmönstret visar om mönsterdjupet understiger den lagligt tillåtna gränsen på 1,6 mm (sommardäck) respektive 3 mm ( vinterdäck)

Se till att dina däck inte är för gamla. Den generella regeln är att däck har en livslängd på sex år. Åldern på dina däck hittar du på däcksidan. Det är ett kodat produktionsdatum: i koden "0702" anger "07" vecka 7, medan "02" betyder år 2002. 
Ford tire driving through water puddle

FORD ALUMINIUMFÄLGAR

På Ford tar vi fram aluminiumfälgar till våra bilar- inte till andras. Vi behöver därför inte kompromissa i fråga om design eller kvalitet för att anpassa oss till andra biltillverkares önskemål. Istället fokuserar vi på att göra aluminiumfälgar som passar perfekt till just den bilmodell de är avsedda för. 

Besök vår fälgkonfigurator och se vilka lättmetallfälgar som gör sig bäst på din Ford. 
Ford wheel on cobble stone