DÄCK

Däcken är bilens enda kontakt med vägen och alla styr-, broms- och accelerationskrafter mellan bilen och vägen förmedlas via däcken. Därför lämnar varje ny Ford våra fabriker med däck och fälgar vars egenskaper är optimerade för just den specifika modellen. 
NÄR SKA MAN KÖPA NYA DÄCK?
Det kan vara svårt att veta när det är dags för nya däck. Vi rekommenderar nya sommardäck när mönsterdjupet börjar närma sig tre millimeter. Enligt lagen måste sommardäck ha minst 1,6 millimeter, men redan vid tre millimeter försämras greppförmågan och bromssträckan ökar. Det är också viktigt att kontrollera skicket på däcken, om de är skadade, snedslitna eller har vågmönster. Vinterdäcken bör man byta ut vid fem millimeters däckdjup, enligt lag får däckdjupet inte understiga tre millimeter.  

En generell regel är att man får det man betalar för. Det kan vara värt att betala lite extra när det kommer till däck eftersom däcken är bilens enda kontakt med vägen. Däcken förmedlar därför bilens alla goda egenskaper ner i vägen såsom bra väghållning, kort bromssträcka, säkert grepp och god komfort. Premiumdäck har ofta de bästa egenskaperna, men det finns även mindre dyra däck som är bra. En egenskap som är viktig är rullmotståndet – lågt rullmotstånd sänker både bränsle-/energiförbrukningen och driftkostnaderna. Vid köp är det även viktigt att du kontrollerar att däcken passar din bil, att däckstorlek, belastnings- och hastighetsindex är korrekta.

Våra verkstäder hjälper dig att se över dina däck om du är osäker på skicket, och även att se ut nya om det är aktuellt. 

Däck efter säsong
För trygg och säker körning välj rätt däck för säsongen. Vinterdäck är utformade för optimal prestanda under vinterförhållanden medan sommardäck passar bäst när vägarna är torra. Mellan 1 december – 31 mars har Transportstyrelsen krav på att alla bilar ska ha vinterdäck vid vinterväglag. Det är tillåtet att köra med dubbdäck tom 15:e april. 

Byte till sommardäck
Om det är vinterväglag ska du vänta med att skifta tills efter den 31 mars. Det tillåtet att köra omkring med dubbdäck till den 15 april. Dock kan säsongen förlängas om det fortfarande är vinter. De flesta däckskiften sker mellan den 1:a och 15:e april. Men det beror givetvis på vart i Sverige du bor. Det bästa är att välja ett datum för byte till sommardäck som innebär att risken för ett negativt väderomslag är så liten som möjligt. 

Byte till vinterdäck
De flesta brukar skifta sin däck under november och början av december, lite beroende på vart i Sverige man bor. Du bör byta tidigare än den 15:e december om det redan har blivit vinterväglag där du befinner dig. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. En bra tumregel är att skifta till vinterdäck när temperaturen börjar ligga runt 5 plusgrader. Det är tillåtet med dubbdäck från 1:a oktober vid vinterväglag.
Byte & förvaring av däck
Du kan välja att byta din däck själv eller på en verkstad. Om man gör det själv är det viktigt att tänka på positionen, vilka däck som satt fram eller bak så att man kan flytta dem så att de slits jämnt. När man byter däck hos en auktoriserad Fordverkstad görs en inventering innan däcken tas av och däckens skick kontrolleras. När man byter däck är det också bra att känna efter på lager och leder för att kontrollera bromsarnas skick. Gällande förvaring är grundregeln att däcken ska förvaras kallt/svalt och mörkt. Då håller de längre än om de förvaras i ett förråd exempelvis som är kallt på vintern och varmt på sommaren. 

De flesta Fordverkstäder erbjuder däckhotell om man föredrar det. Innan däcken läggs in på hotellet kontrolleras däcken efter skador och tvättas av för att få bort ev salt som annars fräter på fälgarna och göra att däckets livslängd förkortas.
SÄKRA DÄCK GER SÄKER KÖRNING
Däck är en viktig säkerhetsfunktion för din bil. Slitna däck kan öka bromssträckan med upp till 70 % på en våt väg. Rätt däck och lufttryck ser till att din bil är säker i alla vägförhållanden.

Rätt däck & rätt tryck i däcken
Att ha rätt däck och rätt lufttryck är avgörande för hur din bil uppträder. För lite eller för mycket luft minskar vägkontakten, sliter ut dina däck snabbare och ökar bränsle-/energiförbrukningen. Att fylla dina däck med 0,1 till 0,3 bar över den rekommenderade nivån hjälper till att minska vägmotståndet. Men du bör aldrig överstiga maxnivån för körning med full last. Du hittar rätt däcktrycksnivå i din förarmanual.

Kontrollera mönsterdjupet på dina däck
Slitagemarkeringar i däckmönstret visar om mönsterdjupet understiger den lagligt tillåtna gränsen på 1,6 mm. Sommardäck bör bytas när mönsterdjupet är mindre än 3 mm. Om mönsterdjupet på dina vinterdäck är mindre än 4 mm finns risken att du förlorar väggreppet när du kör på snö och bör bytas.

Se till att dina däck inte är för gamla
Den generella regeln är att däck har en livslängd på sex år. Åldern på dina däck hittar du på däcksidan. Det är ett kodat produktionsdatum: i koden "0702" anger "07" vecka 7, medan "02" betyder år 2002. Kontakta din Fordåterförsäljare för mer information.  
FORD ALUMINIUMFÄLGAR - DESIGN, HÅLLBARHET & STYRKA
Vi på Ford tar fram aluminiumfälgar till våra bilar- inte till andras. Vi behöver därför inte kompromissa i fråga om design eller kvalitet för att anpassa oss till andra biltillverkares önskemål. Istället koncentrerar vi oss på att göra aluminiumfälgar som passar perfekt till just den bilmodell de är avsedda för. 

I vår fälgkonfigurator kan du hitta lättmetallfälgen du söker och se hur den ser ut på just din Fordmodell.