DÄCK - en investering i säkerhet

Oavsett hur bra bromsar eller stark motor bilen har så är det däcken och dess kontakt med vägen som har mest påverkan vid acceleration och framförallt inbromsning. Därför lämnar varje ny Ford fabriken med däck och fälgar vars egenskaper är optimerade för den specifika modellen. 
NÄR SKA MAN KÖPA NYA DÄCK?
Mönsterdjupet för vinterdäck får enligt lag inte understiga 3 mm, men redan vid 5 mm minskar däckets förmåga att leda bort slask och få grepp på is. Även däckets skick i övrigt påverkar, som ev. skador eller om däcken blivit snedslitna eller har vågmönster. För sommardäck är minsta tillåtna mönsterdjup 1,6 mm, men vid 3 mm försämras greppförmågan och bromssträckan ökar.

Vad ska man tänka på vid köp av nya däck?
Däck behöver passa bilmodellen så däckstorlek, belastnings- och hastighetsindex behöver vara korrekta. Ha även koll på rullmotståndet som har en stor påverkan på bränsle-/energiförbrukningen och även däckets livslängd. Rullmotstånd är det motstånd som däcket upplever när det rullar och ju högre rullmotstånd, desto mer energi krävs för att överkomma det. Fords däckexperter hjälper dig att se ut däck som är anpassade efter din modell, körprofil och budget. 
winter tyres
Välj däck efter säsong
Vinterdäck är utformade för optimal prestanda under vinterförhållanden medan sommardäck passar bäst när vägarna är torra. Följande gäller enligt Transportstyrelsen; 

  • Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars.
  • Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april.
  • Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Byte till vinterdäck sker vanligen under november och början av december, lite beroende på var i Sverige man bor. En bra tumregel är att skifta till vinterdäck när temperaturen börjar stabilisera sig runt 5 plusgrader.

Byte till sommardäck brukar vanligen ske mellan den 1 och 15 april, beroende på var man bor. Den generella rekommendationen är att byta till sommardäck när temperaturen överstiger 7 plusgrader. 
Ford technician showing customer how Ford Service works
Skifte & förvaring av hjul
Man kan skifta däck själv eller på en verkstad. Gör man gör det själv är det viktigt att tänka på positionen, vilka däck som satt fram eller bak så att man kan flytta dem så att de slits jämnt. När man byter däck hos en auktoriserad Fordverkstad görs en inspektion innan däcken tas av och däckens skick kontrolleras . Vid hjulskifte är det bra att känna efter på lager och leder för att kontrollera bromsarnas skick. 

När det gäller förvaring av däck är grundregeln att dom ska förvaras torrt, svalt och mörkt. Då håller däcken längre än om de förvaras exempelvis i ett förråd som är kallt på vintern och varmt på sommaren. De flesta Fordverkstäder erbjuder däckhotell om man vill slippa hantering och förvaring. Då kontrolleras och tvättas däcken för att upptäcka skador och få bort ev salt som fräter på fälgarna och förkortar däckets livslängd.
Ford technician changing tires on car in workshop
tänk på det här
Däck är en viktig säkerhetsfunktion. Slitna däck kan öka bromssträckan med upp till 70 % på en våt väg. Rätt däck och lufttryck, tillsammans med korrekt mönsterdjup tryggar säker körning.

Rätt däck & rätt tryck i däcken är avgörande för hur din bil uppträder. För lite eller för mycket luft minskar vägkontakten, sliter ut dina däck snabbare och ökar bränsle-/energiförbrukningen. Att fylla dina däck med 0,1 till 0,3 bar över den rekommenderade nivån hjälper till att minska vägmotståndet. Överstig dock aldrig maxnivån för körning med full last. Du hittar rätt däcktrycksnivå i din förarmanual.

Kontrollera mönsterdjupet på dina däck. Slitagemarkeringar i däckmönstret visar om mönsterdjupet understiger den lagligt tillåtna gränsen på 1,6 mm (sommardäck) respektive 3 mm ( vinterdäck)

Se till att dina däck inte är för gamla. Den generella regeln är att däck har en livslängd på sex år. Åldern på dina däck hittar du på däcksidan. Det är ett kodat produktionsdatum: i koden "0702" anger "07" vecka 7, medan "02" betyder år 2002. 
Ford tire driving through water puddle
FORD ALUMINIUMFÄLGAR
På Ford tar vi fram aluminiumfälgar till våra bilar- inte till andras. Vi behöver därför inte kompromissa i fråga om design eller kvalitet för att anpassa oss till andra biltillverkares önskemål. Istället fokuserar vi på att göra aluminiumfälgar som passar perfekt till just den bilmodell de är avsedda för. 

Besök vår fälgkonfigurator och se vilka lättmetallfälgar som gör sig bäst på din Ford. 
Ford wheel on cobble stone