Förarassistans

KLARAR UTMANANDE VÄGUNDERLAG
För att hjälpa dig köra med självförtroende i alla förhållanden och miljöer kan du i Ford Ranger växla mellan 4WD- och 2WD-system i farten. Så när du kör bekvämt på plana vägar kan du köra bilen med 2WD. Men så fort vägförhållandena försämras kan du enkelt växla till 4WD.
PARKERA OCH BACKA UTAN STRESS
Aktiv parkeringshjälp kan styra in dig i parkeringsfickor. Tryck bara på en knapp så hittar sensorerna på det nyskapande systemet en ficka som är tillräckligt stor när du passerar den. Sedan styr det automatiskt in dig där – allt du själv behöver göra är att hantera gasen, växlarna och bromsen (följ instruktionerna på skärmen och ljudsignalerna).
STRÅLKASTARE SOM AKTIVERAS AUTOMATISKT VID BEHOV
Ranger har kraftfulla Xenonstrålkastare som känner av förändringar i ljusförhållandena. Då aktiveras de automatiska strålkastarna vilket gör det både lättare och säkrare att köra.

Det automatiska helljuset är en praktisk hjälp vid nattkörning då det bländar av automatiskt när det känner av annalkande trafik eller en bil framför så att du inte bländar andra förare. Därefter återgår funktionen automatiskt till helljus igen så att du får maximal sikt.
FARTKONTROLL SOM KAN ANPASSAS AUTOMATISKT
Med Adaptive Cruise Control-tekniken väljer du vilken hastighet du vill färdas i och systemet håller sedan denna farten. Om den inbyggda RADAR-sensorn upptäcker ett fordon framför dig, saktar den ner farten så att ett förinställt minsta avstånd hålls mellan bilarna. Så fort vägen framför dig är fri igen kommer systemet att accelerera till den hastighet du tidigare valt.
HÅLLER DIG INOM HASTIGHETSGRÄNSEN
Intelligent hastighetshjälp är utformad för att förbättra din farthållningskontroll så att du kan koncentrera dig på vägen. Först känner den framåtriktade kameran automatiskt igen den aktuella hastighetsbegränsningen. Om systemet är aktiverat reglerar det sedan din högsta hastighetsinställning efter den gällande begränsningen.*
SER DE VÄGSKYLTAR DU KANSKE ANNARS MISSAR
Oavsett om skyltarna är placerade vid sidan av vägen eller ovanför den, om de är permanenta eller tillfälliga, så kan skyltigenkänningen identifiera dem. Symboler för hastighetsbegränsning och förbjuden omkörning visas på instrumentbrädan för att varna dig för ändrade trafikregler.
ETT AVANCERAT SYSTEM SOM HJÄLPER DIG ATT LIGGA KVAR I DIN FIL
Filhållningssystemet använder en framåtriktad kamera för att läsa av om du råkar glida ur filen av misstag. Filhållningssystemet ger dig lätt styrhjälp för att leda tillbaka dig i rätt körfält. Om du kör upp på filmarkeringen eller vägrenen varnar systemet dig genom att ratten börjar vibrera och en varning visas på skärmen. Tekniken avaktiveras automatiskt vid hastigheter under 64 km/h och den kan även stängas av manuellt.
EXTRA KONTROLL I BACKAR
Backstartshjälpen Hill Start Assist hindrar dig tillfälligt från att rulla bakåt när du startar i motlut. Systemet fungerar genom att det behåller trycket till bromssystemet i ytterligare 2–3 sekunder, så att du får mer tid och kontroll när du flyttar foten från bromspedalen till gasen. Det är också användbart när du stannar och startar på hala ytor.

Kontroll vid körning i branta nedförsbackar (HDC) är utformat för att reglera din hastighet när du kör  nedför på utmanande vägunderlag, utan att du ens behöver röra vid bromsen eller gasen och den fungerar både när du kör framåt och bakåt.
TACK VARE SENSORERNA SLIPPER DU STRESSSEN NÄR DU PARKERAR
Avståndssensorer fram och bak hjälper dig att bedöma avståndet mellan ditt fordon och eventuella hinder runt bilen. När ett föremål upptäcks av sensorerna utlöses en ljudsignal som blir starkare ju närmare du kommer.
KRÅNGELFRI BACKNING
Trafikkoner, cyklar, låga murar ... backkameran visar allt som kan finnas bakom dig på en skärm som är inbyggd i mittkonsolen. Systemet visar allt sådant som du kan tänkas missa, men hjälper dig också att parkera, genom att den visar virtuella linjer som hjälper dig in i den smalaste av parkeringsplatser. Kameran aktiveras automatiskt när du lägger i backen.
DRIVER ALERT TALAR OM NÄR DU BÖRJAR BLI TRÖTT
Trötthetsvarningen för förare (Driver Alert) övervakar ständigt ditt körbeteende och är utformat för att upptäcka förändringar som kan ha orsakats av trötthet. Om systemet upptäcker att du verkar vara mindre pigg visas en varningsikon på displayen som rekommenderar att du tar en paus. Om din uppmärksamhet ytterligare avtar upprepas meddelandet i kombination med en signal.
FORD SYNC MED RÄDDNINGSTJÄNST
Om olyckan skulle vara framme och krockkudden utlöses, eller bränslepumpen inaktiveras, kan den här tekniken se till att en parkopplad och uppkopplad Bluetooth® mobiltelefon automatiskt ringer 112 åt dig. Du kan välja att avbryta uppringningen eller genomföra samtalet om det skulle behövas. Systemet är även framtaget för att delge dig kritisk information, som dina GPS-koordinater, även om du inte kan.

Prestanda

NY AVANCERAD MOTORTEKNIK
Ranger, med nya generationens avancerade 2,0-liters Ford EcoBlue dieselmotorer, är mer kraftfull och mer effektiv och har lägre utsläppsnivåer än någonsin tidigare. Med tre olika drivlinor som ger upp till 213 hk och ett vridmoment på 500 Nm kommer du garanterat hitta en som är rätt för dig
MINSKADE UTSLÄPP
Vilken motor du än väljer lever de alla upp till de stränga utsläppskraven enligt Euro 6.2. Dessa normer är utformade för att förbättra luftkvaliteten och minska avgasutsläppen.
EN SOFISTIKERAD TIOVÄXLAD AUTOMATLÅDA
Med den nya avancerade tioväxlade automatlådan får du exceptionell acceleration och oslagbar bränsleeffektivitet. Den använder även adaptiv växelstyrning i realtid som gör att växellådan anpassar sig efter ändrade körförhållanden. Så oavsett om du kör på motorvägen eller på svårt och lerigt vägunderlag, kommer du alltid ha rätt växel vid rätt tillfälle.
EN SEXVÄXLAD MANUELL VÄXELLÅDA
Den sexväxlade manuella växellådan i Ranger har utvecklats för att göra växlingen enklare, mer exakt och tystare. Den har utformats speciellt för att förbättra kördynamiken och minska bränsleförbrukningen vilket gör din körning mer spännande samtidigt som du inte behöver tanka lika ofta. 
MINDRE BRÄNSLE MED AUTO-START-STOP
När du stannar vid trafikljus eller om bilen går på tomgång i en kö kan den här tekniken automatiskt slå av motorn. När du vill köra släpper du bara upp kopplingen och lägger i ettan som vanligt, eller trampar på gaspedalen om bilen är automatväxlad, så startar systemet igen. Auto Start-Stop finns i bilar med automatlåda och är särskilt effektivt i stadskörning där bränsleförbrukningen kan sänkas med upp till 10 %.
VIKTIG RESEINFORMATION
I datorns reseguide får du användbar information och statistik om antalet körda kilometer, bränsleförbrukning, hastighet och utomhustemperatur. En annan funktion är "Avstånd till tom tank", en uppskattning av hur långt du kan köra med det bränsle som är kvar i tanken. Detta är särskilt användbart på långresor och när du vet att du ska köra till en avsides belägen plats.
HYDRERAD VEGETABILISK OLJA (HVO)
HVO är baserat på spilloljor, som använd matlagningsolja som kan hämtas från restauranger - och till och med från privata kök. Hydrerad Vegetabilisk Olja,  även känd som förnybar diesel, kan användas i Ford Ranger istället för vanlig diesel, utan några förändringar i köregenskaperna. Dieselmotorer som använder HVO startar lättare vid låga temperaturer. Den kan även blandas med vanlig diesel i din bränsletank, så det är inga bekymmer om det inte finns HVO i närheten.

Jämfört med konventionella fossila bränslen kan HVO bidra till förbättringar av luftkvaliteten och minska växthusgaser med upp till 90 procent jämfört med vanlig diesel. Tack vare framställningsprocessen är HVO både renare och har en längre hållbarhet.

Komfort

NYCKELN TILL EN MER UPPKOPPLAD VÄRLD
För första gången någonsin finns Ranger med ett FordPass Connect-modem1. Systemet ger en mängd ovärderliga fördelar som upp till 4G LTE Wifi2 för upp till tio enheter och uppdateringar av trafikinformation i realtid direkt till satellitnavigeringen i din bil. 
LADDA NER FORDPASS-APPEN FÖR ATT FÅ ÄNNU MER FUNKTIONER
FordPass Connect blir ännu mer kraftfull när den har parkopplats med din smartmobil via FordPass-appen. När den är ansluten kan du låsa upp en serie innovativa nya funktioner. Du kan till exempel använda din mobil för att hitta din bil och låsa eller låsa upp den på distans. Du kan övervaka bränslenivån, körsträckan och däcktrycket och få varningsmeddelanden om bilens skick direkt till din mobil. Du kan även programmera din satellitnavigering hemifrån genom att skicka ett resmål direkt från din mobil till fordonet.
HANDSFREE MED SYNC 3
Ford SYNC 3 är ett avancerat system som håller dig uppkopplad och styr din telefon, dina musikval och ditt navigeringssystem med naturliga röstkommandon och som även kan läsa upp dina SMS. Du kan också använda en pekskärm i färg med nyp- och svepfunktion för en mer intuitiv navigering. Tekniken kan kopplas till Apple CarPlay och Android Auto och med Applink kan du dessutom få åtkomst till några av dina favoritappar. Du kan till och med ringa upp lokala restauranger genom att bara säga "Jag är hungrig"
ENKLARE ATT LASTA OCH LOSSA
Ranger finns nu med Easy Lift-baklucka. Den smarta designen gör att bakluckan på din lastbil känns betydligt lättare och gör det enklare att öppna och stänga den.
MASSOR AV PRAKTISK FÖRVARING
Varje kupédesign är full av geniala förvaringslösningar. Double Cab har exempelvis två stora förvaringsutrymmen under baksätena. Det finns tre mittkonsoler att välja mellan. De innehåller förvaringsfack lämpliga för mat, mugg- och flaskhållare, brickor för små föremål och plats för mobilen. Handskfacket rymmer en bärbar 15-tums dator, ett hopfällt paraply och mycket mer.
NYCKELLÖS FUNKTION SOM GÖR LIVET ENKLARE
Gå mot bilen så känner Fords nyckelfria system av att din nyckelbricka finns i närheten, även om den ligger i din ficka eller väska. Dörrarna låses upp och när du sätter dig i förarsätet behöver du inte tänka på att vrida om nyckeln. Allt du behöver göra är trycka ned kopplingen och trycka på Ford Power-startknappen för att starta motorn.
INTEGRERAD NAVIGERING
Ford Ranger har ett inbyggt satellitnavigeringssystem med en 8-tumsskärm i färg och DAB-ljud. Det reagerar på de senaste trafikförhållandena så att det ger mer korrekt uppskattade ankomsttider och färdinformation.
QUICKCLEAR AVLÄGSNAR SNABBT IS OCH SNÖ FRÅN VINDRUTAN
Denna smarta funktion är utformad för att du ska komma iväg snabbt på frostiga morgnar. Med en enkel knapptryckning så hettas ultratunna trådar upp som tar bort is, imma och fukt från vindrutan samt isar av torkarbladen. 
SIDOBACKSPEGLAR SOM SKYDDAR SIG SJÄLVA
För att undvika oavsiktliga skador fälls de eldrivna infällbara backspeglarna automatiskt in när du har parkerat. När de är infällda skyddar de också de stilfullt inbyggda indikatorlamporna.
FORD EASY-FUEL FÖR FELFRI TANKNING
Med den här behändiga funktionen är det nästan omöjligt att fylla på fel bränsle, för om det är fel munstycke passar det helt enkelt inte. Och eftersom Ford Easy-Fuel är ett locklöst system behöver du aldrig hålla i ett smutsigt tanklock igen.
VINDRUTETORKARE SOM AUTOMATISKT ANPASSAR SIG EFTER REGNET
Vindrutetorkarna med regnsensorer utlöses när de känner av fukt på vindrutan och justerar sedan hastigheten så att de klarar av alla sorters väder som du utsätts för. Du kan till och med välja mellan flera känslighetsnivåer som avgör hur mycket fukt som får ansamlas innan vindrutetorkarna aktiveras
REGLERA NATTBELYSNINGEN EFTER DITT HUMÖR
Med stämningsbelysningen kan du lägga en subtil och sofistikerad färgton till bilens interiör på natten.
STÄLL IN DEN PERFEKTA TEMPERATUREN FÖR DIG OCH DINA PASSAGERARE
Med tillvalet automatisk klimatanläggning med två temperaturzoner (DEATC) väljer du just den temperatur som du och dina passagerare vill ha. Temperaturen bibehålls sedan av systemet med hjälp av avancerad luftkonditionering.

SÄKERHET

ETT SYSTEM SOM KAN HJÄLPA TILL ATT SKYDDA FOTGÄNGARE
Krockavvärjning med fotgängaravkänning använder RADAR och kamerateknik för att skanna av vägen framför dig. Om en kollisionsrisk med ett fordon eller en fotgängare upptäcks blir du varnad. Om du inte reagerar i tid kan systemet automatiskt slå till full bromsverkan för att hjälpa till att minska risken för, eller helt eliminera, vissa allvarliga frontalkrockar.
HJÄLPER DIG ATT BROMSA I HÖGRE HASTIGHETER
Det aktiva bromssystemet är en innovativ säkerhetsfunktion som aktiveras när du kör snabbare än 50 km/timmen. Tekniken skannar av vägen framför dig, och om det råder risk för kollision kommer den att varna dig. Om du inte reagerar förbereder det aktiva bromssystemet bromsarna och börjar sedan bromsa för att sänka farten.
BEHÅLL KONTROLLEN OAVSETT FÖRHÅLLANDENA
Elektronisk stabilitetskontroll (ESC) övervakar ständigt bilen medan du kör. Systemet känner av om din bil förlorar greppet och kan då automatiskt balansera bromskraften mellan varje enskilt hjul för att stabilisera det. 
MAXIMALT GREPP MED MINIMAL ANSTRÄNGNING
Det avancerade antispinnsystemet (Traction Control System, TCS) tar bort överflödigt hjulspinn och ger dig bästa möjliga grepp, prestanda och stabilitet när det behövs som mest. Systemet övervakar och justerar kontinuerligt kraften till de enskilda hjulen, och säkerställer samtidigt maximal kontakt och grepp när du gasar eller bromsar.
KONTROLLFUNKTIONER SOM ANPASSAR SIG EFTER DIN LAST
Lastanpassningskontrollen justerar den elektroniska stabilitetskontrollen efter totalvikten på det din Ranger är lastad med. Det garanterar kontroll och stabilitet oavsett om den är tom eller fullastad.
HÅLLER DIN SLÄPVAGN I EN RÄT LINJE
Trailer Sway Control upptäcker ”självsvängning” eller släpvagnsgungning och sänker fordonets hastighet för att lösa problemet, vilket ger dig mer kontroll när du kör med släp. Systemet bromsar bilen genom att minska motorns vridmoment och gradvis öka bromstrycket på alla hjul.
KONTINUERLIGT SKYDD MOT VÄLTNING
Fords unika krängningsgradssensor hjälper krängningshämmaren, Roll Stability Control, att hålla däcken på marken, särskilt då tyngdpunkten är hög eller när man kör i utåtlutande kurvor.
TIDIG VARNING OM ETT DÄCK BÖRJAR LÄCKA
Om något av däcken börjar tappa trycket under färden varnar övervakningssystemet för däcktrycket dig omedelbart genom att en ikon tänds på instrumentpanelen.
SÄKRAR OCH SKYDDAR RANGER FRÅN TJUVAR
Thatcham kategori 1 är ett sofistikerat larmsystem som aktiveras automatiskt när du dubbellåser bilen och en kraftig larmsignal utlöses vid inbrott, om fordonet lyfts, eller om rörelsesensorerna känner av rörelse inuti bilen. Tekniken har även till syfte att förhindra bortbogsering av fordonet i onödan. Det går att koppla systemet på olika sätt så att du kan välja att bevaka dörrarna, motorhuven och bagageutrymmet.
KROCKKUDDAR SOM SKYDDAR DIG UR ALLA VINKLAR
Förutom förarens och passagerarens främre krockkuddar finns det sidokrockkuddar med bröstkorgsskydd som är utformade för att styra bort passageraren från området för sammanstötningen. Dessutom kan kuddarna lyfta passagerarens arm för att skapa mer utrymme mellan dem och inträngande objekt. Gardinkrockkuddarna skapar maximal täckning, medan huvudstöden skyddar mot pisksnärtskador. Bilen har även bältesförspännare i baksätet, lastbegränsare, bältespåminnare för alla säten och en skärm som visar vilka säten som inte har säkerhetsbältena på när någon sitter i dem.
HÅLLER BARNEN SÄKRA
Ranger är utformad så att små barn sitter tryggt och säkert på varje resa. Den har dessutom fyra bakre ISOFIX-fästpunkter för barnstolar så att du lätt kan montera två barnstolar.

Användbarhet

SKYR INTE VATTEN
Ranger plöjer sig fram i vattendjup där du skulle tveka att ge dig ut med en mindre bil. Med en vadarkapacitet på 800 mm bevisar den klart sin överlägsenhet både på land och genom vatten*.
IMPONERANDE DRAGKAPACITET
Med en bruttolastkapacitet på över ett ton och en dragkapacitet på 3 500 kg** kan du nu ta dig an även de största uppdragen och utmaningarna samt frakta och dra de största och mest skrymmande lasterna.
HÖG
Med en markfrigång på 237 mm är Ford Ranger utformad för att enkelt klara de tuffaste förhållanden.
VÄCKER UPPMÄRKSAMHET
Sporttakräcken är tillgängliga med Ford Ranger Wildtrak och skapar en sportig profil som kräver en andra titt. Och med en inbyggd högt monterad lampa kan du också komma åt flaket även när det är mörkt.
STADIGA LASTFÄSTEN FÖR EN SÄKRARE LAST
Dessa DIN-kompatibla fästpunkter hjälper dig att säkert transportera din last. De kan placeras invändigt eller utvändigt och antalet fästpunkter varierar beroende på kupétyp.
ETT MÅNGSIDIGT LÅSBART FLAK GER SINNESRO
Flaket på Ranger rymmer en europapall av standardtyp, alla verktyg du behöver eller det du vill ha med på en campingtur över helgen. Den innehåller även ett flertal funktioner för att hålla lasten säker, vilka alla är DIN-kompatibla. Stadiga fästkrokar, ett inbyggt laststöd och utvändiga repskenor (på vissa modeller) ingår också. För ökad säkerhet och sinnesro kan baklämmen låsas och låsas upp manuellt.
ELKRAFT NÄR DU BEHÖVER DEN
De fiffiga extrafunktionerna kan dessutom fungera som behändiga stöd i din företagsverksamhet. Eluttaget på 240 volt i förarhytten kan exempelvis komma väl till pass när du behöver ladda mobilen, datorn eller något arbetsredskap under resan.
VAR RÄDD OM NATUREN
Generellt är körning i terräng med motordrivet fordon för annat ändamål än jordbruk eller skogsbruk förbjuden i hela Sverige. Fords fordon klarar ofta mer än vad uppgiften kräver men vi uppmanar att alltid följa de lagar och förordningar när ni använder våra fordon. 

Via dessa länkar hittar ni information om Terrängkörningslag (1975:1313) och terrängkörning i allmänhet. 

VIKTIG INFORMATION