Ford idag

”Att göra mer för världen än världen gör för dig. Det är framgång.” - Henry Ford

Under vår 117-åriga historia och idag strävar vi efter att göra mer genom våra produkter, våra tjänster och genom att stödja de samhällen där vi arbetar globalt. Vi är stolta över våra bidrag - igår, idag och imorgon.

Ford i världen

Huvudkontoret ligger i Dearborn, Michigan i USA. Bolaget grundades av Henry Ford och har idag operativ verksamhet i över hela världen med drygt 188 000 anställda.
Ford headquarters office building

Ford i Sverige

Fords importörsverksamhet ägs i Sverige av Hedin Group AB, och har ett av landets starkaste erbjudanden på personbils-sidan. Nya helt elektriska Mustang Mach-E, Kuga Plug-In Hybrid och Explorer Plug-In Hybrid är exempel på några av de elektrifierade bilmodeller som är populära bland svenska kunder.

På transportbils-sidan är Ford det näst största märket i Sverige, med bilar som Transit, Transit Custom och Ford Ranger. Även här har man börjat implementera elektrifiering. Exempelvis så introducerade man laddhybrids-teknologi i Transit Custom under 2019 och 2022 lanserades den första, helt elektrifierade transportbilen E-Transit.

Ford arbetar även aktivt med biobränslen som HVO, CNG och E85. Man har i princip godkänt alla transportbilar för att drivas med den syntetiska dieseln HVO. Fords bilar byggs om för att bli gas-drivna med CNG och under 2019 var man ensamma om att återintroducera E85 på Ford Kuga i Sverige.  

Ford har mer än 80 bilåterförsäljare och 120 verkstäder spridda över landet. Fords svenska huvudkontor ligger i Stockholm och har ca 50 medarbetare.
Ford emblem on car grill with snow falling around it

FRÅN BILAR TILL MOBILITET

Idag är Ford en av de mest progressiva biltillverkarna i världen, som har gått ifrån att vara ett traditionellt bilföretag till att bli mer ett mobilitetsföretag som värderar hållbarhet och socialt ansvarstagande högt. Under de senaste femton åren har Ford varit med på Ethispheres lista över världens mest etiska företag åtta gånger, vilket är mer än någon annan biltillverkare.

Ford genomgår nu en omställning till elektrifiering där man kommande år introducerar elektrifierade alternativ i alla bilmodeller, som inkluderar allt från mildhybrider till helelektriska bilar på såväl person- som transportbils-sidan. Fords helelektriska personbil Mustang Mach-E lanseras över världen i början av 2021, och året därpå lanseras den första helelektriska transportbilen E-Transit.

Utöver omställningen till elektrifiering bedriver Ford ett aktivt hållbarhetsarbete. Till exempel:

  • Ford har minskat sina fabrikers koldioxidutsläpp globalt med 31% under 10 år
  • Sedan år 2000 har Ford halverat sin vattenförbrukning i sina tillverkningsprocesser, exempelvis genom att använda regnvatten i kylanläggningar
  • Ford arbetar aktivt med hållbara material i sin tillverkning, bl.a. med bambu och rester av Agave-plantan
  • Redan 2007 började Ford tillverka skumplast av sojabönor, vilket har besparat atmosfären 1.4 miljarder kilo koldioxid
Mustang Mach-E charging at Ionity charging station

Utveckling & ny teknologi

Fords bilar utvecklas och designas utifrån människan som ska köra bilen – Human Centered-Design. Man utvecklar bilar med föraren i fokus, och tar ställning till behov, vilja och passion hos dagens och framtidens förare.

Istället för att ta fram prototyper som man tror att människor kanske vill ha, konceptualiserar man varje ny modell som byggs och säljs utifrån det behov som man vet att människor har.

Ford har under senaste året introducerat en rad nya teknologier. Bland annat SYNC4, Fords senaste infotainment-system som finns i nya Mustang Mach-E. Det är Fords första system där AI och maskininlärning spelar en betydligt större roll, och ett system som i allra högsta grad anpassar sig efter användaren. Systemet känner exempelvis igen vem det är som kör bilen, och laddar inställningar efter det.

Nya SYNC 4A erbjuder dessutom over-the-air uppdateringar i molnet vilket gör det avsevärt enklare att uppdatera mjukvaran i bilen.
Man sitting on chair in front of Ford Mustang Mach-E

Jobba med oss

Hedin Motor Company ingår i Hedin Group-koncernen som är ett snabbväxande företag där vår fortsatta framgång bygger på medarbetarens engagemang och drivkraft att utvecklas.

Hos oss har du möjlighet att starta eller ta nästa steg i din karriär. Oavsett vart i livet du befinner dig, så kan vi erbjuda dig en trygg anställning i en stor koncern med fokus på tillväxt. Vi värnar om våra medarbetare och ser ett långsiktigt och hållbart arbetsliv som en stark konkurrenskraft.

Hands held together in a huddle