Vår grundare - Henry Ford

Med sina både praktiska och billiga bilar kom Henry Ford att ändra många människors levnadsmönster. Det var han som införde de tekniker för massproduktion som skulle komma att sätta standarden för all världens industrier under större delen av 1900-talet. 

Nyfikenhet och ambition

Berättelsen börjar i Springwell, Wayne County, Michigan, den 30 juli 1863. Den unge Henry var intresserad av mekaniska processer så snart han kunde prata. Han arbetade i en maskinverkstad vid 12 års ålder, byggde sin första ångmaskin vid 15 års ålder och blev maskinistlärling vid 16 års ålder. 

Han hade flera olika jobb som ung tills han började på Edison Illuminating Company of Detroit år 1891. Det tog honom sen bara två år att bli företagets chefsingenjör. Thomas Edison blev själv en livslång mentor och vän till Henry Ford.

Under denna tid experimenterade Ford med bilar och förbränningsmotorer – både på jobbet och hemma. 1893 hoppade den första Ford-motorn till livet på ett träbord i familjens hem på 58 Bagley Avenue i Detroit. Strax efter det byggde han sin första bil.

Ford Motor Company grundas

Ford lämnade sin roll hos Edison 1899 och några år senare grundade han Ford Motor Company. Detta gav honom friheten att utforska sina banbrytande idéer.

När bilägandet var begränsat till de få privilegierade var Henry Fords mål att "sätta världen på hjul" och producera ett prisvärt fordon för den stora massan. 1908 uppnådde han det med Model T.

Revolution i bilbranschen

Kulmen på Henry Fords genialitet och praktiska sinne, Model T, gick snabbt att bygga, var lätt att använda och tog sig fram på de flesta underlag. Viktigast av allt gjorde dess låga kostnad den tillgänglig för vanliga människor. En ny era inom persontransport hade börjat. 

Ford var en naturligt född innovatör. Han skapade inte bara världens första massmarknadsbil. Han skapade framtiden. Produktionslinjerna som kom att definiera det tidiga 1900-talets industri och 40-timmarsarbetsveckan rullade båda ut från Fords fabrik tillsammans med tusentals Model T.

Ett livsverk

Det var Henrys avsikt att tillverka det största antalet bilar med den enklaste designen till lägsta möjliga kostnad. På Highland Park nådde Model T-produktionen rekordnivåer, med en komplett bil som lämnade produktionslinan var 10:e sekund.

Henry stod kvar vid rodret för Ford Motor Company resten av sitt liv och involverade även sin son Edsel. På hans 83-årsdag hejade över 50 000 människor på honom i Dearborn på en speciell fest. 

Henry Ford dog i sitt hem den 7 april 1947, klockan 23.40. Han var då 83 år gammal.