Fords historia

Bilens historia förändrades för alltid när Henry Ford grundade Ford Motor Company 1903. I början tillverkades endast ett par bilar om dagen i Ford-fabriken på Mack Avenue i Detroit, där två eller tre män arbetade på varje bil som gjordes på beställning av andra företag.

T-Forden revolutionerar bilbranschen

Företagets första bil såldes den 23 juli 1903. Henry blev verkställande direktör och huvudägare av firman 1906. 1908 realiserade Henry Ford sin dröm om att producera en både billig, pålitlig och effektiv automobil med introduktionen av Model T. Denna bil utgjorde början på en ny epok för persontransporter. Med en prissänkning från 950 dollar 1908 till 250 dollar 1927 blev T-Forden tillgänglig för många fler människor. Dess fyrcylindriga motor på 20 hästkrafter gav den en toppfart på 70 km/h, och dess enkelhet och pålitlighet gjorde den till en föregångare för massbilismen.
Henry Ford

Ständig innovation

En annan innovation som startade i Fords fabriker och spred sig över världen är 5-dagars, 40-timmars arbetsvecka. Det introducerades 1926 och gav arbetarna sin tid tillbaka och förbättrade produktiviteten på samma gång. 

Viljan att förnya sig är vad det innebär att vara Ford. Vi ser ständigt mot framtiden och hittar bättre sätt att göra saker på. Det är en del av de vi är.

Ford Europa

På 1960-talet grundades Ford of Europe genom en sammanslagning av Ford of Britain, Ford Germany och irländska Henry Ford & Son Ltd. Det första fordon att produceras var den ikoniska Ford Transit skåpbilen. Transit, som introducerades 1965, blev omedelbart populär och det har varit bland de mest sålda kommersiella fordonen i de flesta europeiska länder ända sedan lanseringen.

I början av millenniet inleddes arbetet med EcoBoost-motorn. Målet var att skapa en så effektiv förbränningsmotor som möjligt - och vi lyckades. Denna innovativa och motor med anmärkningsvärt låga utsläpp lanserades 2012 och har varit omåttligt populär sedan dess. 

Nu har vi vänt vårt fokus till nästa industriella förändring. Vi hjälper till att elektrifiera bilbranschen.

Fords historia i Sverige

De första Ford-bilarna importerades till Sverige redan 1904, ett år efter Ford grundades i USA. De första 20 åren importerades bilar till Sverige av två fristående företag, Gjestvangs i Stockholm och Amerikanska Bilimporten i Malmö. 1908-22 sålde Gjestvangs 14.000 T-Fordar. Flera svenska Ford-återförsäljare uppstod under dessa år. Den allra första var AB Yngve Swenson i Västerås, startat 1919. 1922 bildas Svenska Fordhandlareföreningen, en intresseförening för återförsäljare och bidrar till att Ford startat eget importbolag. 24 maj 1924 startades Ford Motor Company AB. 1930 byggs en Ford-fabrik i Frihamnen i Stockholm som 1949 kunde producera 30 bilar om dagen.
Old Ford factory

FORD SVERIGE 100 ÅR

Den 30 juli 2024 firar Ford Sverige 100 år som bolag. I och med etableringen 1924 började en era av industriell tillverkning och montering av Fords bilar på svensk mark. Följ med och se tillbaka på 100 år av Svensk bilhistoria och blickar framåt mot nästa 100 år.