Fords historia

Bilens historia förändrades för alltid när Henry Ford grundade Ford Motor Company 1903. Henry Ford ägde själv 25,5 % av aktierna och verkade som vice vd och chefsingenjör. I början tillverkades endast ett par bilar om dagen i Ford-fabriken på Mack Avenue i Detroit, där två eller tre män arbetade på varje bil som gjordes på beställning av andra företag.

Företagets första bil såldes den 23 juli 1903. Henry blev verkställande direktör och huvudägare av firman 1906. 1908 realiserade Henry Ford sin dröm om kunna att producera en både billig, pålitlig och effektiv automobil med introduktionen av Model T. Denna bil utgjorde början på en ny epok för persontransporter. Den var lätt att handha, underhålla och köra, även på dåliga vägar, och blev därför snart en succé.

Henry Ford

Med sina både praktiska och billiga bilar kom Henry Ford att ändra många människors levnadsmönster. Det var han som införde de tekniker för massproduktion som skulle komma att sätta standarden för all världens industrier under större delen av 1900-talet. Henry Ford föddes den 30 juli 1863 i Springwells Township, Wayne County, Michigan, USA som den förste i en syskonskara av sex barn. Han växte upp på en framgångsrik gård, gick i en skola med bara ett klassrum och visade redan där ett tidigt intresse för mekanik, något som senare skulle utveckla sig till genialitet och leda till att han blev allmänt erkänd som en av världens största industrimän genom tiderna.
Henry Ford

Fords historia i Sverige

Första Ford-bilarna importerades till Sverige redan 1904, ett år efter Ford grundades i USA. De första 20 åren importerades bilar till Sverige av två fristående företag, Gjestvangs i Stockholm och Amerikanska Bilimporten i Malmö. 1908-22 sålde Gjestvangs 14.000 T-Fordar. Flera svenska Ford-återförsäljare uppstod under dessa år. Den allra första var AB Yngve Swenson i Västerås, startat 1919. 1922 bildas Svenska Fordhandlareföreningen, en intresseförening för återförsäljare och bidrar till att Ford startat eget importbolag. 24 maj 1924 startades Ford Motor Company AB. 1930 byggs en Ford-fabrik i Frihamnen i Stockholm som 1949 kunde producera 30 bilar om dagen.
Old Ford factory