Förarassistans

DIN PERSONLIGA KÖRASSISTENT
Ford Co-Pilot 360 kombinerar en serie tekniker som samverkar för att köra din körupplevelse bekvämare och mer njutbar än någonsin. Den adaptiva farthållaren justerar till exempel automatiskt din fart baserat på fordonet framför. Systemet kan även känna igen fartskyltar och justera din farthållarehastighet efter dem. 
Blue Ford Puma driving fast on road in city from behind
EN SMARTARE FARTHÅLLARE
Adaptiv farthållare justerar din fart baserat på fordonet framför. Ställ bara in önskad hastighet och avstånd till bilen framför, så håller den adaptiva farthållaren automatiskt inställt avstånd om trafikförhållandena inte tillåter körning med önskad hastighet.
Grey Ford Puma driving on road in city
MER LYHÖRD STYRNING I NÖDSITUATIONER
Nödstyrningshjälpen ser till att du kan styra förbi ett stillastående eller långsammare fordon för att undvika kollisioner. Systemet använder radar och en kamera för att upptäcka långsammare och stillastående fordon framför dig och ger dig styrningshjälp så att du kan undvika ett fordon om du riskerar en kollision. Tekniken aktiveras om det finns för lite utrymme för att undvika en kollision genom att bromsa och du inleder åtgärder för att undvika den.
Ford Puma steering wheel
KÖRDYNAMIK SOM SKRÄDDARSYTTS FÖR DIG
Anpassa din körupplevelse med valbara körlägen i din Puma genom att ändra gasrespons, styrning och även växlingsbeteende för att passa din körstil. Det finns fem olika lägen: normal, ECO, sport, halka och grusväg. Viktig information som visas på den digitala instrumentbrädan med 12,3-tumsskärm växlar mellan unika färgteman beroende på vilket körläge du har valt.
Ford Puma dashboard
GÖR DET LÄTT ATT PARKERA
Trafikkoner, cyklar, låga murar... backkameran visar allt som kan finnas bakom dig på en skärm som är inbyggd i mittkonsolen. Systemet visar allt sådant som du kan tänkas missa, men hjälper dig också att parkera, genom att den visar virtuella linjer som hjälper dig in i den smalaste av parkeringsplatser. Kameran aktiveras automatiskt när du lägger i backen.

Att parkera på en livlig gata eller i ett trångt utrymme kan vara svårt. Men med aktiv parkeringshjälp gör Ford Puma det lättare än du någonsin trodde var möjligt. När systemet är aktiverat kan det identifiera en lämplig parkeringsplats och sedan automatiskt styra in dig. Den kan också manövrera ut dig ur utrymmen. Allt du behöver göra är att hantera gasen, bromsen och växlarna.
Ford Puma parking assist camera
Hjälper dig att köra åt rätt håll
Systemet använder en framåtvänd kamera och information från navigationssystemet för att upptäcka om du kör mot trafikens färdriktning. Du får visuella varningar och ljudvarningar om du kör åt fel håll så att du kan stanna och vidta nödvändiga åtgärder.
Strålkastare som hjälper dig se genom kurvorna
Pumas LED-strålkastare lyser upp med exakta och intensiva ljusmönster. Dessa inkluderar också unika LED-varselljus i välkänd design samt statiska kurvtagningsljus för att lysa upp insidan av en kurva när du vrider ratten mer än 30 grader.
Ett extra par ögon
Dödavinkeln-systemet (BLIS) använder radarsensorer för att upptäcka fordon som kan vara dolda i din döda vinkel. De sitter på båda sidorna av bilen och varnar dig med en orange lampa som syns tydligt i motsvarande sidobackspegel.
Håller utkik efter fordon när du backar
Cross Traffic Alert är en del av dödavinkeln-systemet. När du backar ut ur ett parkeringsutrymme och har begränsad uppsikt över trafiken kan funktionen upptäcka och varna för korsande fordon genom att ge en varningssignal. Dessutom tänds en lampa i sidospeglarna (den högra eller den vänstra beroende på den annalkande trafikens riktning).
Ser de vägskyltar du kanske missar
Oavsett om skyltarna är placerade vid sidan av vägen eller ovanför den, om de är permanenta eller tillfälliga, så kan skyltigenkänningen identifiera dem. Symboler för hastighetsbegränsning och förbjuden omkörning visas på instrumentbrädan för att varna dig för ändrade trafikregler.
EXTRA KONTROLL VID START I BACKE
Backstartshjälpen Hill Start Assist hindrar dig tillfälligt från att rulla bakåt när du startar i motlut. Systemet fungerar genom att det behåller trycket till bromssystemet i ytterligare 2–3 sekunder, så att du får mer tid och kontroll när du flyttar foten från bromspedalen till gasen. Det är också användbart när du stannar och startar på hala ytor.
AUTOMATISKT HELLJUS. GÖR ATT DU SER BRA UTAN ATT BLÄNDA ANDRA
Det automatiska helljuset är en användbar hjälp vid nattkörning, då det bländar av automatiskt när det känner av annalkande trafik eller en bil framför, så att du inte bländar andra förare. Sedan återgår det automatiskt till helljus igen, så att du får maximal sikt.
SENSORER SOM GÖR ATT DU SLIPPER BLI STRESSAD NÄR DU PARKERAR
Avståndssensorer fram och bak hjälper dig att avgöra avståndet mellan ditt fordon och eventuella hinder runt bilen. När ett föremål upptäcks av sensorerna utlöser de en ljudsignal som blir starkare ju närmare du kommer.
TEKNIK SOM TALAR OM FÖR DIG NÄR DU HÅLLER PÅ ATT BLI TRÖTT
Trötthetsvarningen för förare övervakar ständigt ditt körbeteende och är utformat för att upptäcka förändringar som orsakats av trötthet. Om systemet upptäcker att du verkar vara mindre pigg visas en varningsikon på displayen som rekommenderar att du tar en paus. Om din uppmärksamhet ytterligare avtar upprepas meddelandet i kombination med en signal.
Ford driver alert

Prestanda

VAD ÄR HYBRID?
Pumas EcoBoost Hybrid-teknik har en liten elmotor med ett 48-volt batteri för att förbättra effektiviteten. EcoBoost Hybrid, en mild hybridmotor, kan inte drivas enbart på elektrisk kraft; istället ger elmotorn extra stöd till bensinmotorn vid behov, vilket både hjälper till att öka fordonets körsträcka och minska utsläppen. Det finns inget behov av att ansluta Puma till en extern kraftkälla, eftersom det separata 48 volt batteripaketet som driver elmotorn laddas upp medan du kör. Regenerativ bromsning fungerar genom att omdirigera energi från bromsarna och tillbaka till mildhybridbatteriet.
PRISBELÖNT PRESTATION
Ren effektivitet behöver inte betyda kompromisser. Ford EcoBoost 1,0 liters bensinmotor är sexfaldig vinnare av International Engine of The Year Awards. Och inte undra på det! Den finns för Puma med 125 hk EcoBoost hybridmotor så att du kan njuta av den kompromisslösa prestanda du förväntar dig från en vanlig 1,5-liters motor, men med mycket bättre bränsleekonomi och lägre koldioxidutsläpp samt driftskostnader!

Ford Puma kan även köras på E85, vilket både är kostnadseffektivt samt bidrar till lägre utsläpp.
Ford engine rendering
ANVÄND MINDRE BRÄNSLE MED AUTO-START-STOP
När du stannar vid ett trafikljus eller om bilen går på tomgång i en bilkö kan den här tekniken automatiskt slå av motorn (utan att avbryta strömförsörjningen till viktiga system som luftkonditionering, radio och Ford SYNC). När du är redo att köra iväg släpper du bara upp kopplingen och lägger i ettan som vanligt så startar systemet igen. Auto Start-Stop är särskilt effektivt vid stadskörning där bränsleförbrukningen kan sänkas rejält.
Blue Ford Puma standing still by croswalk seen from above
EN OMVÄXLANDE UPPLEVELSE
Den sexväxlade manuella växellådan i Puma har utvecklats för att göra växlingen enklare, mer exakt och tystare. Dessutom finns även en avancerad sjuväxlad dubbelkopplingslåda (DCT). Båda har utformats speciellt för att förbättra kördynamiken och minska bränsleförbrukningen vilket gör din körning mer spännande samtidigt som du minskar ner på resorna till bensinstationen. 
Ford gear shift knob

Komfort

NYCKELN TILL EN MER UPPKOPPLAD VÄRLD
Ford Puma finns med FordPass Connect-modem. Systemet ger en mängd ovärderliga fördelar som upp till 4G LTE Wi-Fi för upp till tio enheter och uppdateringar av trafikinformation i realtid direkt till satellitnavigeringen i din bil. Lokal varningsinformation, som visas som varningssymboler i ditt kombinationsinstrument, informerar dig om eventuella hinder du närmar dig. Och om en olycka skulle ske kan FordPass Connect själv ringa ett eCall till räddningstjänsten och ange var din bil befinner sig.
Ford Puma navigation screen
LADDA NER FORDPASS-APPEN FÖR ATT FÅ ÄNNU MER FUNKTIONER
FordPass Connect blir ännu mer kraftfull när den har parkopplats med din smartmobil via FordPass-appen. När den är ansluten kan du låsa upp en serie innovativa nya funktioner. Du kan till exempel använda din mobil för att hitta din bil och låsa eller låsa upp den. Du kan övervaka bränslenivån, körsträckan och däcktrycket och få varningsmeddelanden om bilens skick direkt till din mobil. Du kan även programmera din satellitnavigering hemifrån genom att skicka ett resmål direkt från din mobil till bilen.
Woman holding mobile phone with FordPass app
VISA VAD DU FÖREDRAR
En unik kontaktpunkt i Puma-interiören är den nya digitala instrumentpanelen. Denna smarta 12,3-tums LCD-färgskärm använder en lättflytande teknik som gör att skärmen kan böjas efter fordonets profil för en mer sömlöst flytande interiör. Information visas i hög upplösning med intuitiva och lättlästa ikoner och ändrar färg och konfiguration för att passa det körläge du har valt.
Du kan också prioritera vilken information som visas, inklusive navigeringsvarningar, samt programmera de önskade förinställningarna för enskilda förare. 
Adjustable digital dashboard in a Ford Puma
HANDSFREE MED SYNC 3
Ford SYNC 3 är ett avancerat system som håller dig uppkopplad och styr din telefon, dina musikval och ditt navigeringssystem med naturliga röstkommandon. Du kan till och med ringa upp lokala restauranger genom att bara säga "Jag är hungrig". Det kan dessutom läsa upp dina textmeddelanden. Pekskärmen i färg har nyp- och svepgester för intuitiv navigering. SYNC 3 kan kopplas till Apple CarPlay och Android Auto och med Applink kan du dessutom få åtkomst till några av dina favoritappar.
Ford Sync 3 screen in Ford Puma
MUSIK SOM DEN ÄR TÄNKT ATT HÖRAS
Oavsett vilken musik du föredrar förtjänar den att låta som artisten avsett. Det är precis vad du kan förvänta dig i Ford Puma. Varför? För att den är tillgänglig med B&O. Detta förstklassiga ljudsystem på 575 watt har utformats och finjusterats för Puma av specialiserade B&O-ljudtekniker. Denna anläggning ger ett fylligt och kraftfullt ljud som består av tio högtalare och en subwoofer som är smart inbyggd i det bakre lastväggen så att inget av Pumas lastutrymme äventyras. Så skruva upp volymen och upplev dina favoritartister och älsklingslåtar i din personliga konsertlokal: din egen bilkupé.
Car speaker closeup in Ford Puma
UNDVIK ATT FÅ BACKSPEGLARNA KNÄCKTA
För att undvika oavsiktliga skador fälls de eldrivna infällbara backspeglarna in när du har parkerat (på Titanium och ST-Line). När de är infällda skyddar de också de stilfullt inbyggda indikatorlamporna. Speglarna värms dessutom upp så att du kan komma iväg snabbare på kyliga morgnar.
Blue Ford Puma rear view mirror
SLÄPP IN LITE SOLSKEN
Puma finns med ett helt panoramatak som ersätter plåttaket. Naturligt ljus kan därmed flöda in i bilen för att skapa en ljus och luftig interiör. Den främre halvan är eldriven och kan vikas upp eller glida under det bakre takpartiet och ett fullängds infällbart solskydd gör att du kan öppna glastaket för att få in frisk luft samtidigt som du får skydd mot solen.
Woman opening car rooftop hatch in a Ford Puma
VINDRUTETORKARE SOM AUTOMATISKT ANPASSAR SIG EFTER REGNET
Vindrutetorkarna med regnsensorer utlöses när de känner av fukt på vindrutan och justerar sedan hastigheten så att de klarar av alla sorters väder som du utsätts för. Du kan till och med välja mellan flera känslighetsnivåer som avgör hur mycket fukt som får ansamlas innan vindrutetorkarna aktiveras.
STÄLL IN EN TEMPERATUR SOM PASSAR DIG
Med elektronisk automatisk temperaturkontroll (EATC) väljer du enkelt önskad interiörtemperatur som sedan bibehålls av systemet med hjälp av avancerad luftkonditionering. Med den nya autoinställningen med tre nivåer kan du kontrollera hur snabbt och intensivt din bil värms upp eller svalnar.
TRYGG DELNING MED MYKEY
Med MyKey kan du ställa in maxhastighet, bilbältespåminnare och till och med ljudsystemets volym, bland många andra inställningar. Systemet är utformat för att ge sinnesro när du lånar ut bilen till en vän eller familjemedlem, eftersom du kan ställa in begränsningar för din utlånade nyckel. Du kan själv behålla den obegränsade "admin"-nyckeln och även ha mer än en av varje om du vill.
NYCKELFRITT BETYDER KRÅNGELFRITT
Fords KeyFree-system gör att du kan låsa och låsa upp bilen utan att behöva ta upp nyckeln ur fickan eller väskan. Perfekt när du har händerna fulla eller när du har bråttom.
STARTA BILEN MED EN ENKEL KNAPPTRYCKNING
Puma känner automatiskt av sin egen unika nyckelbricka, även om den ligger i din ficka eller väska. Allt du behöver göra är alltså att trycka på Ford Power-startknappen för att starta motorn.
FÅ EN KLAR VINDRUTA BLIXTSNABBT MED QUICKCLEAR
Denna smarta funktion är utformad för att du ska komma iväg snabbt på frostiga morgnar. Med en enkel knapptryckning hettas ultratunna trådar upp som tar bort is, imma och fukt från vindrutan samt avisar torkarbladen.

SÄKERHET & TRYGGHET

ETT SYSTEM SOM KAN HJÄLPA TILL ATT SKYDDA FOTGÄNGARE
Krockavvärjning (Pre-Collision Assist) med fotgängaravkänning använder kamerateknik för att skanna av vägen framför dig. Om en kollisionsrisk med ett fordon eller en fotgängare upptäcks blir du varnad. Om du inte reagerar i tid kan systemet automatiskt slå till full bromsverkan för att hjälpa till att minska risken för, eller helt eliminera, vissa allvarliga frontalkrockar.
Blue Ford Puma stop assist visualization
MAXIMERAR BROMSVERKAN VID ETT NÖDLÄGE
Nödsbromshjälpen är utformad för att upptäcka en nödsituation och optimera trycket i bromssystemet för att ge maximal stoppkraft.
Ford Puma break assist visualization
TIDIG VARNING OM ETT DÄCK BÖRJAR LÄCKA
Om något av dina däck börjar tappa trycket under färden, varnar däcktrycksövervakningssystemet (TPMS) dig omedelbart genom att en ikon tänds på instrumentpanelen.
Ford Puma tire preassure warning visualization
ELEKTRONISK STABILITETSKONTROLL
Den elektroniska stabilitetskontrollen (ESC) innehåller en rad tekniker som syftar till att ge dig större kontroll över din bil och hjälper till att hålla dig säker. Sensorerna övervakar exempelvis kontinuerligt hastigheten för varje enskilt hjul, bilens "girhastighet" (vinkel och riktning) och styrvinkel. Om du måste styra kraftigt åt vänster eller höger, kanske för att undvika ett hinder, balanserar ESC med exakthet bromskraften mellan varje enskilt hjul och kan också minska motoreffekten. Detta motverkar under- och överstyrning, vilket gör bilen mer stabil och lättare att kontrollera. ESC och antispinnsystemet (Traction Control System - TCS) kan också bidra till att förhindra att hjulen spinner på blöta eller isiga underlag.
Ford Puma ESC stability control visualization
MAXIMALT GREPP MED MINIMAL ANSTRÄNGNING
Det avancerade antispinnsystemet (Traction Control System, TCS) tar bort överflödigt hjulspinn och ger dig bästa möjliga grepp, prestanda och stabilitet när det behövs som mest. Systemet övervakar och justerar kontinuerligt kraften till de enskilda hjulen, och säkerställer samtidigt maximal kontakt och grepp när du gasar eller bromsar.
KROCKKUDDAR SOM SKYDDAR DIG UR ALLA VINKLAR
Förutom förarens och passagerarens främre krockkuddar finns det sidokrockkuddar med bröstkorgsskydd som är utformade för att styra bort passageraren från området för sammanstötningen. Dessutom kan kuddarna lyfta passagerarens arm för att skapa mer utrymme mellan dem och inträngande objekt. Gardinkrockkuddarna skapar maximal täckning, medan huvudstöden skyddar mot pisksnärtskador.

Puma är även utformad för att se till att små barn sitter tryggt och säkert under varje färd. Den har dessutom fyra bakre ISOFIX-fästpunkter,  så att du lätt kan montera två barnstolar.
GLÖM ALDRIG SÄKERHETSBÄLTET!
Ett varningsljud larmar om föraren eller frampassageraren glömmer att spänna fast säkerhetsbältet.
5 års garanti
Ford tillhandahåller omfattande garantier. Våra personbilar har 5 års garanti eller 10 000 mil (det som inträffar först). Garantin innebär att om någon del i bilen behöver repareras eller bytas på grund av ett tillverkningsfel, kommer delen repareras eller bytas kostnadsfritt av en auktoriserad verkstad, oavsett ev. ägarbyten under garantiperioden. 
Grey Ford Puma parked in city

ANVÄNDBARHET

PERFEKT FÖRVARING
Pumas lastutrymme innehåller MegaBox, ett innovativt nytt nedre lastfack. MegaBox erbjuder inte bara ett extra förvaringsutrymme på 80 liter som kan rymma föremål upp till 115 cm långa vid behov. Det har även en vattentät insida och en avtappningsplugg så att du enkelt kan rengöra det med vatten. Ett perfekt utrymme för förvaring av våta stövlar eller leriga sportkläder.
Blue Ford Puma open trunk
MEGABOX - ALL PLATS DU BEHÖVER
Pumas lastutrymme innehåller MegaBox, ett innovativt nytt nedre lastfack. MegaBox erbjuder inte bara ett extra förvaringsutrymme på 80 liter som kan rymma föremål upp till 115 cm långa vid behov. Det har även en vattentät insida och en avtappningsplugg så att du enkelt kan rengöra det med vatten. Ett perfekt utrymme för förvaring av våta stövlar eller leriga sportkläder.

Baksätet kan delas 60/40 för att maximera mångsidigheten och kan även vikas ner helt plant vilket ger dig mer lastutrymme när du behöver det.

Ford Puma har även en anpassningsbar bakre hatthylla som inte är fäst på andra sätesraden eller höjs med bakluckan, vilket innebär att du kan ändra dess position för att ge plats för större saker.
Ford Puma loadspace
ANPASSNINGSBAR HATTHYLLA
Ford Puma har en adaptiv bakre hatthylla som inte är fäst på andra sätesraden eller höjs med bakluckan, vilket innebär att du kan ändra dess position för att ge plats för större saker.
BEHÖVER DU FRAKTA ÄNNU FLER SAKER?
Om du behöver frakta större och mer skrymmande föremål kan du välja takräcken som tillval, och/eller den behändiga, löstagbara dragkroken.
INGET MER LETANDE EFTER NYCKELKNIPPAN
Handsfree-bakluckan gör det enkelt att komma åt ditt Puma-lastutrymme även när du har händerna fulla. Med KeyFree-nyckeln i fickan eller väskan behöver du bara röra foten försiktigt under den bakre stötfångaren så öppnas handsfree-bakluckan utan att du behöver röra något. Den kan även öppnas och stängas när du sitter i bilen.
FORD PUMA ”BÄST I TEST” AV KOMPAKTSUVAR
Ford Puma stod som testvinnare i Vi Bilägares test av kompaktsuvar (Nr 8 2020).

Puma prisas dels för sin mildhybridteknik samt med omdömen såsom ”kul och praktisk”, ”modern”, ”låg ljudnivå”, ”bekväma stolar och modern inredning med bra ergonomi”. Ta del av testet i sin helhet här. 
Blue ford puma test winner in vi bilägare test
VIKTIG INFORMATION