Ta hand om din Ford

Det kan ibland vara svårt att veta vilka typer av arbeten och underhåll man själv kan utföra på sin bil och vilka man bör låta en auktoriserad Fordverkstad utföra. Ford Service kommer med tips och råd hur man kan resonera och hur man kan hålla sin Ford i bra skick längre. 

Fixa själv eller lämna till verkstad?

Det finns många åtgärder som man själv kan utföra  och andra gör man klokast i att låta en auktoriserad verkstad utföra. När det gäller att förebygga skador och slitage och löpande underhåll finns det mycket som man själv kan göra.

Om man väl upptäcker en skada eller misstänker att det finns ett problem bör man lämna bilen till en auktoriserad Fordverkstad. Då är det bra om bilen undersöks och åtgärdas av utbildade Fordtekniker som kan din bil. Fords tekniker använder alltid originaldelar, korrekta verktyg och senaste mjukvara.

Ford technician and customer inspecting car

förebygg och Underhåll

Hur bilen körs kan påverka slitage och livslängd. Höga hastigheter och "ryckig körning” ger ökad belastning på bromsar, motor och chassi vilket kan ge upphov till skador, vissa kostsamma att åtgärda. Håller man en lägre och jämnare fart minskar även miljöpåverkan eftersom bilen förbrukning minskar.

Överskrid inte maximal lastvikt och undvik packa för tungt. Utöver minskad trafiksäkerhet kan det även ge upphov till onödigt slitage på bilens däck, hjulupphängning, bromsar och drivlina.

Förvara din Ford på rätt sätt. Att parkera bilen i en skyddad miljö, undvik element, minskar effekten av UV-strålning och väderpåverkan. Skydda lacken från repor och andra skador genom att parkera smart.

Regelbunden tvätt och rengöring skyddar från rost och andra skador. Smuts, salt och insektsrester kan skada lacken. Bibehåll även en välvårdad interiör och ett bra andrahandsvärde med invändig tvätt.

Kontrollera däcktryck och mönsterdjup/slitage
regelbundet. Däcktrycket påverkar både väghållning och bränsleeffektivitet. Däck med fel tryck slits ut fortare och kan vara osäkert att köra med. Slits däcket snett så vänd dig till en auktoriserad verkstad så kan de hjälpa dig med ex hjulinställning eller balansering. 
Man washing car with power washer

då bör du lämna bilen till verkstaden

När man upptäcker ett behov, som exempelvis att en varningslampa börjar lysa eller att man hör missljud från motorn bör man lämna bilen till en auktoriserad verkstad. Auktoriserade Fordverkstäder har specialutbildande tekniker som lättare kan upptäckta och förebygga skador som är svåra att upptäcka utan rätt utbildning, erfarenhet och specialverktyg. Gör man rätt första gången så slipper man återkommande och kostsamma besök till verkstaden. 

På auktoriserade verkstäder användes endast kvalitetskontrollerade originaldelar. Vid stenskott så lagas  rutan enligt tillverkarens specifikationer och behöver den bytas kalibreras alla säkerhetssystem som är kopplade till rutan. 

Ford technician working on car breakes

REGELBUNDEN SERVICE

För att hålla din Ford i bästa skick behöver bilens underhållsschema följas. Den innehåller rekommendationer om när olika delar behöver ses över eller bytas ut Regelbundna oljebyten, filterbyten och serviceinspektioner är avgörande för säkerhet, skick och bilens livslängd och minskar risken för oplanerade reparationer och medförande kostnader.

På auktoriserade verkstäder utförs all service av specialutbildade tekniker med originaldelar. Vid originalservice ingår vägassistans så du slipper köpa till en dyr extraförsäkring. Originalservice bidrar även till att hålla andrahandsvärdet uppe på bilen

Ford technician working on car breakes
VIKTIG INFORMATION